• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Zwalkend Sparta juiste medicijn voor frivool Vitesse

ARNHEM Was het het 'Edward Sturing Effect', of de onthutsende tegenstander? De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Feit blijft dat Vitesse, met degradatiekandidaat Sparta als tegenstander, een heilzaam medicijn vond, na een hectische week, waarin de directie uiteindelijk besloot om hoofdtrainer Henk Fräser zijn congé te geven en club-icoon en Fräsers assistent Edward Sturing de hoofdverantwoording te geven. Terwijl de 'interim' zijn 'finest moment' meemaakte, zal Fräser, waarschijnlijk thuis op de bank, zich nog wel eens achter de oren hebben gekrabd. Niet alleen omdat hij 'zijn' ploeg met maar liefst 7-0 zag zegevieren, maar ook dat zijn nieuwe club, Sparta, nog alle zeilen zal moeten bijzetten, om volgend seizoen niet in de Jupiler League te moeten gaan acteren.

Dick Martens

De grootste overwinning in de eredivisie ooit van de Arnhemmers kreeg al na twee minuten gestalte. In het matig gevulde GelreDome schoot middenvelder Thulani Serero zijn ploeg op voorsprong (1-0). Het was de droomstart die Sturing zich zeker had gewenst. Vitesse had de smaak goed te pakken en zette na de 1-0 het goede spel voort. Na ruim een kwartier kreeg 'de droom' al een mooi vervolg toen Roy Beerens zijn eerste doelpunt in Arnhemse dienst liet aantekenen (2-0). Het zou de opmaat worden voor een heuse zevenklapper. Met dank aan het onthutsend zwakke Sparta.

RODE KAART Nog voor rust leek spits Tim Matavz weer eens, na voor het laatst te hebben gescoord op 23 december 2017 tegen PSV, op het scoreformulier voor te gaan komen, mar de derde Arnhemse treffer kwam op naam van Sparta-verdediger Sander Fischer. Dat leek ook de laatste noemenswaardige actie voor rust te zijn. Maar het eerste bedrijf kreeg nog een zeer vervelend staartje. Nadat Vitesse-verdediger Alexander Büttner en Sparta -spits Michiel Kramer een luchtduel waren aangegaan, trapte de lange aanvaller in frustratie met twee voeten vol in het gezicht van de verdediger. De rode kaart was niet meer dan logisch.

BLIJ Na rust berustte de thuisclub niet. De jacht op meer doelpunten werd ingezet en niet zonder succes. Door treffers van Bryan Linssen, Matavz, invaller Thomas Bruns en het slotakkoord van opnieuw Linssen werd de monsterscore in de vorm van een heuse zevenklapper een feit. Dit uiteraard tot tevredenheid van een stralende Sturing. ,,We hebben een hele vervelende week achter de rug. Je verliest je hoofdtrainer, dat heeft toch de nodige impact. Maar vanaf woensdag ging de knop om en hebben we de draad richting Sparta opgepakt. De ploeg heeft het goed opgepakt, had het besef dat er iets moest gaan gebeuren en dat is prima gelukt. Ik ben dan ook blij met deze zege en de positieve afsluiting van deze hectische week. Nu moeten we niet ineens overmoedig worden. Een zwaluw maakt ook voor ons nog geen zomer. We moeten om de play-offs te bereiken hard blijven werken, want dat is de basis."