• Kapster Merel van Schaaijk.

    Christien Bartels

Wageningse kapster vertrekt naar Manilla

WAGENINGEN Ze had het helemaal niet verwacht, maar Wageningse kapster Merel van Schaaijk (21) is afgelopen zaterdag toch écht naar de Filippijnen vertrokken om de basis van het kappersvak te leren aan kansarme jongeren. Samen met Nederlandse hulporganisatie Young Focus neemt ze een maand lang de tijd om zeventien studenten en twee begeleiders van Young Focus op te leiden in de armoedige sloppenwijken van Manilla. ,,Ze leven hier van afval, en hebben bijna niets. Er is geen scholing. Met het opleiden van jongeren hoop ik de vicieuze cirkel een beetje te doorbreken."

Christien Bartels

De geboren en getogen Wageningse kwam slechts een maand geleden spontaan op het idee en maakte een website om aandacht te vragen voor donaties. ,,Er is 120 euro per student nodig. Maar inmiddels iets minder, want ook mijn bazin heeft al scharen gedoneerd. Bovendien hebben collega's Merel volop ondersteund met het nakijken en ontwikkelen van het lesmateriaal dat ze in Manilla gebruikt. Anderhalf jaar heeft Merel met plezier gewerkt bij Hizihair. ,,Mijn collega's en de klantenkring die ik hier heb opgebouwd, gaan me zeker missen", zegt ze. ,,Maar ze hebben ook bewondering voor mijn keuze." Het is een flinke stap uit haar comfortzone, maar ze gaat ervoor.

Donaties zijn nodig om de kappersspullen zoals scharen en kammen, die in de Filippijnen sowieso goedkoper te zijn verkrijgen dan in Nederland, te kunnen bekostigen. Zo krijgen de studenten materiaal waarmee ze het kappersvak op mobiele wijze kunnen beoefenen.

,,Kapsalons hebben ze er niet", aldus Van Schaaijk. ,,En kleuren en speciale shampoos zijn er ook niet bij. Het gaat er om dat ze leren knippen en (in)vlechten. Hier hebben ze het meest aan. Om elkaar te helpen, en iets te hebben waar ze plezier aan kunnen beleven. Als er een echt natuurtalent bijzit, kan hij of zij zich door ontwikkelen tot professional en naar de stad." Het is een manier om de cirkel van armoede te doorbreken. Echt tegenop om de armoede in te gaan ziet ze niet. Van Schaaijk: ,,Het gaat erom dat ik iets te geven heb, waar ze hier mee verder kunnen. Dat geeft ook weer energie." Doordat ze twee begeleiders van Young Focus één op één als trainer opleidt, kunnen zij het vak doorgeven als Merel weer vertrokken is.

Het plan was oorspronkelijk om naar Arnhem te verhuizen en voor het eerst op zichzelf te gaan wonen. Maar Merel gooide haar planning radicaal om. Twee maanden naar de Filippijnen, de eerste maand vrijwilligerswerk in Manilla en de tweede maand backpackend rondreizen. ,,Ik wilde graag reizen en iets met vrijwilligerswerk doen." Na deze grote ervaring trekt ze bij haar zus in Londen in, iets wat nu nog zonder veel omhaal kan worden geregeld. Voor haar een kans om het kappersvak verder te ontdekken in Londen. ,,Hier is haardracht nog meer een statement." Of om wellicht de kunst van het tatoeëren te ontdekken. Merels toekomst ligt nog helemaal open.

Nieuwsgierig geworden of doneren? Tijdens haar vrijwilligerswerk in Manilla blogt Merel op haar website: www.youngfocushairdressers.com