• Mitchelton-SCOTT

Van Vleuten mocht niet koersen in 'de Amstel'

WAGENINGEN Annemiek van Vleuten heeft geen vooraanstaande rol kunnen spelen in de Nederlandse wielerklassieker de Amstel Gold Race. Dat lag niet aan 'haar benen', niet aan de ambities, maar was een gevolg van ploeginstructies. De klassieker werd uiteindelijk een prooi voor Chantal Blaak. Van Vleutens ploeggenote Amanda Spratt legde achter Lucinda Brand beslag op de derde plaats. Voorafgaand aan de start was er nog wel een mooi momnet voor van Vleuten. Zij ontving uit handen van Gio Lippens de prijs voor de Sportpersoonlijkheid van het Jaar.

Dick Martens

De derde plaats van Spratt was er uiteindelijk de oorzaak van dat de Wageningse niet kon doen wat ze zo graag had gewild: 'de benen testen' en natuurlijk ervaren hoe haar schouder het zou houden in een dergelijk zware wedstrijd.

TESTEN ,, Een kopgroep die al vroeg ontstond bleef vooruit en in het peloton, waarin ik zat, werd niet gereden", aldus van Vleutens uitleg. ,,De schouder hield zich redelijk goed vandaag, dat was dan wel weer positief. Ik heb niet veel pijn gehad, maar het ook niet echt hoeven testen."

NIEUWE KANS In de kopgroep, die op de Keutenberg wegreed zat onder meer Spratt. ,,Daar zaten Spratty en ik goed gepositioneerd. De groep reed dus weg met haar erbij. Ik zag wel dat alle ploegen mee zaten, maar niet iedereen had iemand mee die kon winnen, zo dacht ik. Zelf kreeg ik de opdracht van mijn team om alleen maar te volgen, omdat we met Spratt met de aankomst bergop volgens mijn team iemand hadden die een goede kans maakte. Voor mij persoonlijk was het letten op Longo Borghini en Moolman, die beiden niet iemand mee hadden die kon winnen. Helaas gebeurde er niets en zo eindigde deze Gold Race voor mij in de groep achter de kopgroep, zonder ook maar een inspanning te hebben gedaan vandaag. Dat is erg jammer, maar ook dat hoort bij wielrennen. Spratt kwam niet weg op de Cauberg, maar werd knap derde. Zij rijdt ook altijd voor mij, dus als ik dan voor iemand mijn benen stil moet houden, dan graag voor Amanda Spratt. En het mooie aan dit 'drieluik' is dat we woensdag en zondag weer een kans krijgen." Toch werd het ook een vervelende dag voor het Mitchelton-Scott team, omdat van Vleutens ploeggenote Lucy Kennedy zwaar ten val kwam  ,,Zij heeft allerlei botbreuken opgelopen, maar dat gaat gelukkig allemaal goed komen.