• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Ierse vrouwen bereiden zich in Oosterbeek voor op duel met Nederland

OOSTERBEEK Terwijl op het kunstgras van OVC '85 het tweede team de strijd aanbindt met de vierde editie van RKSV Driel, zijn er op 'de beneden velden' ook voetbalaktiviteiten. Geen heren, maar vrouwen bevolken het oude veld van Ostrabeke. De Ierse nationale vrouwenselectie heeft die locatie namelijk uitgekozen om zich voor te bereiden op de confrontatie met de Oranje Leeuwinnen, die aanstaande dinsdag in het Nijmeegse Goffertstadion op het programma staat.

 

Dick Martens

 

Dat die wedstrijd voor de Ierse vrouwen meer dan belangrijk is blijkt wel uit het feit, dat er geen 'pottenkijkers' worden toegestaan. ,,De Ieren willen besloten trainen", aldus de begeleider van de KNVB. ,,Het is, evenals voor Nederland natuurlijk een belangrijk duel, daarom wil de begeleiding de tegenstander niet wijzer maken, dan ze waarschijnlijk toch al wel zijn."

 

WINST Het duel tegen Nederland maakt onderdeel uit van de kwalificatiecyclus voor het WK vrouwenvoetbal 2019 in Frankrijk. In de kwalificatiecyclus voor dit WK voetbal zit Nederland in poule 3, samen met Ierland, Noorwegen, Slowakije en Noord-Ierland. De nummer één uit de eindstand van deze poule plaatst zich automatisch voor het WK damesvoetbal 2019. De nummer twee kan zich nog via play-offs voor het WK plaatsen. De wedstrijd Nederland-Ierland is de derde poulewedstrijd die de Oranje Leeuwinnen spelen in het kader van de WK-kwalificatie. De eerste twee duels werden door Nederland al gewonnen. Tegen Noorwegen met 1-0 en op bezoek bij Slowakije werd het maar liefst 0-5. De vierde kwalificatiewedstrijd van de Oranje Leeuwinnen is Nederland - Noord-Ierland op 6 april 2018.

 

HISTORIE De nationale vrouwenvoetbalteams van Nederland en Ierland hebben in het verleden in totaal zeven officiële interlands tegen elkaar gespeeld. Daarvan heeft Nederland vijf wedstrijden gewonnen. Twee keer eindigde Nederland-Ierland in een gelijkspel. De recentste ontmoeting tussen deze twee teams was in augustus 2010. Nederland won toen met 2-0. De grootste zege van Nederland op de Ierse voetbalvrouwen vond plaats in maart 2004: de Oranje Leeuwinnen wonnen toen met 6-0 van Ierland.