• Rotaryclub Oosterbeek-Kabeljauw hield vrijdagavond een benefietconcert in de Oude Kerk.

    Fotografie Jan Boelens

Benefietconcert levert 2500 euro op

OOSTERBEEK Rotaryclub Oosterbeek-Kabeljauw hield vrijdagavond een benefietconcert in de Oude Kerk. De opbrengst is ongeveer 2500 euro en is bestemd voor de Oude Kerk en voor de kindzomervakantieweken. Uivoerenden waren: Jessi Goebel, sopraan, Mark Toxopeus, piano en Harmen Severiens, zang.

Maria Koster

Culturele Stichting Oude kerk organiseert elke tweede zondag van de maand van november tot en met maart concerten om 15.30 uur. Deze kerk is een 10e eeuwse pre-romaanse kerk. Bij de herstelwerkzaamheden na de Tweede Wereldoorlog kwam de hoge ouderdom van dit gebouw aan het licht. Tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 speelde het een cruciale rol. Het was een van de laatste steunpunten van de Airbornetroepen voordat ze zich over de rivier moesten terugtrekken. De concerten in deze kerk hebben een intieme sfeer en vooral de kamermuziek komt hier helemaal tot z'n recht. Van sopraan Jessi Goebel wordt gezegd dat zij moeiteloos zingt en dat bleek ook. Haar stem heeft een groot volume, vooral in de hoge regionen.

De Amerikaanse is opgeleid in New York en ze werd uitstekend begeleid door Mark Toxopeus, die zijn opleiding volgde aan het Amsterdams Conservatorium. Van Georges Bizet klonk het 'Ouvre ton Coeur' en 'Adieu de l'hotesse arabe'. Harmen Severiens is eerstejaars student aan het ArtEz conservatorium in Zwolle en de Rotaryclub gaf hem de kans om op te treden in de gemeente Renkum. Naast zijn muziekstudie volgt hij de studie Bos-en Natuurbeheer aan de universiteit Wageningen.

'Le Bestiaire' van Francis Poulenc bestaat uit zes onderdelen,met een gesproken tekst tussendoor. Harmen reeg woorden en zang aan elkaar en in het begin was het nog even aftasten; de dieren kwamen wat bescheiden over. Hugo Wolff heeft veel fraaie liederen geschreven. 'Shall I awaken him now? Ah, no!' zong Jessi. Van Benjamin Britten klonk ondermeer 'The last rose of summer'. Tussendoor speelde Mark drie preludes van George Gershwin Als laatste voerde het duo een paar liederen van Mozart uit, waaronder 'la ci darem la mano' in een ware operasfeer.