• Kokende meisjes op de Paasbergschool in Oosterbeek.

    Omroep Gelderland
  • Banketbakker Barneveld in Oosterbeek.

    Omroep Gelderland

Dorpsfilm Oosterbeek bij Omroep Gelderland

OOSTERBEEK Het TV-programma 'Ons Dorp' van Omroep Gelderland toont op dinsdag 12 juni beelden van Oosterbeek. 'Ons Dorp' neemt de kijker mee terug naar de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. De jaren waarin de Enschedese ondernemer Johan Adolfs en zijn filmers met Paillard Bolex-camera's stad en land afreisden om dorpsfilms op te nemen.

Het filmproject werd opgestart als inkomstenbron voor muziekverenigingen in Nederlandse dorpen en kleine steden. In de beginjaren reed het busje met cameramannen als Hembrecht en Kuypers met volgend opschrift door Gelderland en andere provincies: 'Landelijke Filmactie – Nederlandse Federatie van Harmonie- en Fanfaregezelschappen en Euphonia Algemeen Nederlands Zangersblad'. In eerste instantie was het de bedoeling om alleen geluidsopnames van muziekgezelschappen en/of koren te maken. Adolfs kwam met het plan om ook te gaan filmen. De films zijn voor een deel bewaard gebleven, maar de geluidsopnames op grammofoonplaten zijn zo goed als allemaal verloren gegaan. In Gelderland zijn ongeveer 250 dorpsfilms gemaakt.


11.000 VIEWS De films zijn toonbeeld van een periode die deels onbezorgdheid en onbevangenheid uitstraalt terwijl er ook aangepakt moest worden. Een tijdperk waarin de dorpen en kleine steden besloten en gelukkige gemeenschappen lijken waar iedereen elkaar kent en groet. Adolfs kreeg bij het maken van de eerste film het advies: ,,Breng zoveel mogelijk mensen in beeld, dan komen ze allemaal naar zichzelf kijken!" Dat bleek een gouden tip; bij vertoningen liepen de zalen steevast vol. Dat de dorpsfilm ook nu nog veel kijkers trekt, bewijst onder meer de film van Hattem uit 1966. 'Hattem' werd via Uitzending Gemist van Omroep Gelderland al meer dan 11.000 keer teruggekeken en De Stichting De Olde Dreideuze uit het Veluwse stadje organiseert regelmatig vertoningen waarbij ruim tweehonderd bezoekers geen uitzondering zijn.

Omroep Gelderland biedt in samenwerking met Gelders Archief, Regionaal Archief Rivierenland, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, de kleinere archieven en historische genootschappen tot begin juli nieuwe dorpsfilms.

'Ons Dorp' is iedere dinsdag om 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald) te zien bij Omroep Gelderland. (Terug)kijken en luisteren, kan ook online via de website van Omroep Gelderland (www.gld.nl/tv). En voor de uitzending al via Facebookpagina van Omroep Gelderland.