Wintercolumn: Winter voorbij?

RENKUM Het is ze inderdaad gelukt. De ijsmeesters haalden vorige week alles uit de kast en maakten optimaal gebruik van de paar nachten met lichte tot matige vorst. Op de ijsbaan van de Edese ijsvereniging was het zelfs even gezellig druk. In Bennekom probeerden vrijwilligers aan de rand van het dorp ook weer het ambacht van ijsmeester uit. Zover ik weet is het daar helaas net niet tot schaatsijs gekomen. Misschien toch weer problemen met de ondergrond. En dan waren er natuurlijk ook nog de Wageningse uiterwaarden. Een paar waaghalzen probeerden daar met succes het nog vrij dunne ijs uit. Of ze het met een nat pak moesten bekopen, weet ik niet, maar op de beelden hoorde je het ijs angstvallig piepen en kraken.

De vorst was van korte duur, maar het bleef wel vrij koud kwakkelweer. Soms viel er een klein beetje sneeuw of een winterse bui en maandagochtend vroeg was het op sommige plekken verraderlijk glad. Gelukkig was er wel op tijd gestrooid, dus op de meeste wegen was er niets aan de hand. Deze week ging dus ook nog licht winters van start met wederom een paar nachten met een graadje vorst. Maar het roer gaat om. In de nacht naar donderdag passeert een regengebied. Wellicht valt er ook nog even natte sneeuw, maar na de neerslag stroomt donderdag zachte lucht uit over onze omgeving.

De temperatuur gaat op weg naar de 10 graden. Niets bijzonders overigens, maar toch een waarde die we deze maand in ieder geval nog niet hebben gevoeld. De dagen erna blijft het aan de zachte kant, in ieder geval overdag. Misschien dat het in een nacht met wat meer opklaringen 's nachts wel kan afkoelen tot nabij het vriespunt.

Is de winter dan echt voorbij? Dat is nog maar de vraag. Er zijn aanwijzingen dat het in de slotfase van de sprokkelmaand rustig weer wordt onder invloed van hogedrukgebieden. Het zou zomaar kunnen dat we dan toch nog een reeks koude nachten krijgen met lichte of zelfs matige vorst. Dus ik zou de schaatsen nog niet definitief op de zolder opbergen.

Reinier van den Berg