• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

'Wageningse' Vierdaagse helden krijgen de waardering die zij verdienen

WAGENINGEN De 'Wageningse' Vierdaagse lopers kijken de laatste jaren, op de eerste dag, 'de dag van Elst', reikhalzend uit naar 'hun' rustpunt in de Dorpstraat. Daar staan de vrijwilligers van de gemeente klaar met koffie, broodjes, water en zeker ook met bemoedigende en waarderende woorden. Dat was ook bij de afgelopen 101e editie van het loopfestijn niet anders. Ook burgemeester Geert van Rumund en zijn echtgenote Corrie, met in hun kielzog wethouder Han Ter Maat hadden het stadhuis verruild voor 'de dependance' in Elst. Even traditioneel als de Elster ontvangst is de waardering die de lopers nog eens extra ten deel valt na afloop van hun tocht. Die vond ook vrijdagavond weer plaats in het Wageningse gemeentehuis. 'Wageningse' Vierdaagse helden krijgen de waardering die zij verdienen.

Dick Martens

Met de Vierdaagse-vlag in top werden de lopers, waarbij de meesten een montere en frisse indruk maakten, bij de entree hartelijk verwelkomd door 'hun' burgemeester. Vervolgens traden 'de Wageningse helden en heldinnen' nog eens extra voor het voetlicht. Er werden door burgemeester van Rumund opnieuw mooie woorden, waar de waardering vanaf spatte, gesproken, Er waren bloemen, er was veel warm applaus en onder muzikale leiding van Kobus Elsenaar werd gezamenlijk het Vierdaagse lied gezongen. Hoewel het traditionele fotoboekje ontbrak, beloofde van Rumund dat alle lopers wel de groepsfoto, als herinnering, opgestuurd zouden krijgen.

BIJZONDER DEBUUT Thea en Henk Schouwink mochten als eersten de bloemen in ontvangst nemen. Daarnaast kregen zij ook de Wageningse stadspenning, een extra 'Wageningse' onderscheiding voor 'Vierdaagse-debutanten'. Een opmerkelijk debuut want Thea en Henk zijn respectievelijk 71 en 76 jaar. ,,We komen oorspronkelijk uit Huissen waar we een winkel hadden. Dus veel tijd om te oefenen hadden we nooit. Ook vonden we het allemaal veel te massaal. Maar toch wilden we het nog eenmaal meemaken. Je kunt er pas over mee praten als je het ook daadwerkelijk hebt beleefd."  Maar dat was niet de enige reden. ,,Nee, mijn moeder leeft ook nog", legt Thea uit. ,,Zij is inmiddels 95 jaar. Wij wilden dolgraag onze eerste Vierdaagse-medaille aan haar laten zien. Hoewel het er even naar uitzag, dat dat niet meer zou gaan, omdat ze ziek werd, is het toch gelukt. Ze knapte gelukkig weer op en we zijn zo geweldig blij dat we haar toch die medailles konden laten zien. Ja, dat deed ons wel wat."

EERSTE DAG Debuteren deed Cees van Nieuwenhuijsen niet. Hij liep alweer voor de 16e keer. Toch doet hij een opmerkelijke uitspraak. ,,Die eerste dag blijft voor mij een verschrikking. Ik ben dan helemaal kapot en heb vaak ook nog een blaar. Dan kom ik 'total-loss' thuis, kruip ik onder de douche en ga naar bed. En de volgende dagen? Dan loop ik bij wijze van spreken 'fluitend'. Waar het aan ligt weet ik niet. Ik denk dat ik de volgende keer op de maandag voor de start maar 30 kilometer ga lopen, dan heb ik dat maar gehad en gaat dan ook de eerste dag goed." De brede grijns verraad, dat hij dat toch maar niet zal gaan doen. Wel gaat hij volgend jaar op voor de 17e medaille."

VIRUS Zo heeft iedereen zijn of haar verhaal over hun 'tocht der tochten'. Maar gemeen hebben zij allemaal dat ze, hoewel de voeten misschien (voorlopig) anders willen, bij leven en welzijn volgend jaar weer aan de start zullen staan. Ook Thea en Henk Schouwink. Hoewel zij hun wens, één keer deelnemen, in vervulling hebben doen gaan, lijkt het dat ze toch 'lichtelijk' besmet zijn met net Vierdaagse-virus. Hoewel het vitale duo nog een slag om de arm hield, lijkt een tweede medaille in het verschiet te liggen.

Na de groepsfoto werd er vervolgens met een hapje en een drankje nog gezellig nagepraat. Opvallend was de monterheid en vooral het enthousiasme die de gesprekken kenmerkten. Praktisch niemand, hoewel dat meer dan logisch zou zijn, had het over vermoeidheid of pijnlijke voeten.