Voortbestaan Felixoord onzeker

OOSTERBEEK - Stichting Vegetarisch Zorgcentrum Felixoord uit Oosterbeek zit in zwaar weer. Het voortbestaan hangt aan een zijden draadje. Zelfs de landelijke politiek bemoeit zich met de ontstane situatie bij Felixoord. Afgelopen zaterdag kreeg Felixoord ook aandacht in het televisieprogramma Kassa. Wat blijkt? Overkoepelende zorginstelling Philadelphia heeft een gat in de hand.

Het probleem is complex. Aan de ene kant dreigt het zorgcentrum door zware bezuinigingen te verdwijnen, tegelijkertijd heeft 'moeder instelling' Philadelphia zoveel geld uitgegeven aan andere projecten dat Felixoord hier weleens de dupe van kan worden. Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) haalde dat aspect aan tijdens de uitzending van Kassa: ,,Felixoord dacht bij Philadelphia in een veilige haven te zijn, maar nu blijkt dat die veilige haven is volgepompt met schulden."

Ook de Partij voor de Dieren roert zich in de discussie. Marianne Thieme heeft het kabinet opgeroepen Felixoord een bijzondere, landelijke status te geven, zo meldt haar partij op de website. ,,Het kabinetsbeleid schendt mensen in hun recht om zorg te ontvangen die in lijn staat met hun persoonlijke levensovertuiging. De Partij voor de Dieren vindt dat solidariteit, mededogen en vrijheid de uitgangspunten moeten zijn voor het zorgbeleid in plaats van het centraal stellen van geld, zoals dit kabinet doet", aldus Marianne Thieme.

Anke Stavast, voorzitter van de cliëntenraad: ,,We hopen dat de oproep voor een landelijke status een positief gevolg krijgt. Felixoord is een uniek huis in Nederland met veel kennis op het gebied van de vegetarische levenswijze." Icare, waar Felixoord onderdeel van is, is nu op zoek naar een waardige overnamepartner, legt Anke Stavast nog uit.

Felixoord kenmerkt zich door een unieke vegetarische identiteit voor ouderen. Felixoord respecteert en ondersteunt de vegetarische leefwijze van de bewoners. Het complex beschikt over zeventig kamers. Op dit moment wonen er 53 bewoners. Anke Stavast: ,,Laten verkassen van de bewoners naar andere verzorgingstehuizen is wat ons betreft geen optie. Felixoord is uniek in meerdere opzichten, dat willen we koesteren."

Feike Klomp