Renkumse D66 stelt vragen over Felixoord

RENKUM Van alle kanten is er aandacht voor het in zwaar weer verkerende Vegetarisch Zorgcentrum Felixoord in Oosterbeek. Ook de lokale fracties laten zich niet onberoerd. D66 is benieuwd wat de gemeente Renkum nog voor Felixoord kan doen.

Feike Klomp

In een uitzending van het televisieprogramma Kassa onlangs, werd gesuggereerd dat Renkum wel degelijk een rol kan spelen bij de redding van Felixoord, stelt de D66. In het verleden hoefde een gemeente zich niet te veel te bemoeien met de verzorgingstehuizen, ze waren een soort van vanzelfsprekendheid. Wie is er nu eigenlijk verantwoordelijk voor de huisvesting en zorg van oudere inwoners met een zorgvraag, vragen de Democraten zich af.

Het college antwoordt dat de rol van Renkum niet heel groot is. ,,In financieel opzicht en in woningbouw technisch opzicht zijn de mogelijkheden beperkt", stelt b. en w. Wel laat het college weten dat Renkum wil meedenken met Icare, waar Felixoord onderdeel van is, en de cliëntenraad.

De D66 wil ook weten wat je nog meer met het gebouw Felixoord kan doen, mocht de stekker eruit getrokken worden. Daarbij denkt de fractie aan het verhuren van ruimten, commercieel uitbaten van het restaurant, ruimten benutten als kenniscentrum. B&W laat weten dat de huidige bestemming 'maatschappelijk - zorginstelling' is. Gezien deze status zou een ontmoetingsplek en een kenniscentrum tot de mogelijkheden behoren, inclusief ondergeschikte horeca. B. en w. benadrukt mee te willen werken aan een wijziging van het bestemmingsplan. ,,Als de eigenaar komt met een voorstel dat passend is op de locatie, en aansluit bij het ruimtelijk beleid en woningbouwprogramma.".

Wethouder Hermine van den Berg meldde deze week nog dat er nu veel aandacht uitgaat naar Felixoord, maar dat er in Heelsum een vergelijkbare situatie plaatsvindt (Heidestein). ,,Wij moeten er zijn voor alle inwoners", zo laat zij nadrukkelijk weten.