• Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst

Dorpsbelang Wolfheze: geen loopbrug met liften

WOLFHEZE Er is weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de al jaren lopende discussie over de aanpak van het station Wolfheze. Volgens Dorpsbelang Wolfheze zien Wolfhezenaren niets in de bouw van een traverse, compleet met een loopbrug en twee liften om mindervaliden de kans te geven de sporen alsnog te bereiken. ,,Voor de uitvoering van dit plan ontbreekt het draagvlak volledig", benadrukt Martin de Graaff, voorzitter Dorpsbelang Wolfheze, in een brief aan b en w.

Feike Klomp

De discussie over de veiligheid van het station en de spoorwegovergang loopt al jaren. Niet helemaal onlogisch. De kern Wolfheze is weliswaar klein, maar de spoorwegovergang is veelgebruikt en dagelijks passeren hier vele treinen. Sterker, op dit moment passeren 14 treinen per uur Wolfheze. Dat aantal zal alleen maar toenemen. Na sluiting van de overgang duurt het 30 seconden voordat de trein passeert. Bovendien is het station, vooral de sporen 2 en 3, moeilijk bereikbaar voor mindervaliden. 

PRORAIL Om mindervaliden juist te helpen lanceerde ProRail het plan om de toegankelijkheid te verbeteren. Op 14 december van het vorig jaar zijn aanwonenden en overige dorpsgenoten door ProRail hierover geïnformeerd. En dat vinden de Wolfhezenaren blijkbaar maar 'zo, zo'.

Voorzitter De Graaff hierover verder in de brief: ,,Het plan stuit zelfs op weerstand. Waarom? Het huidige, prachtige aanzicht van het historische station verdwijnt, de impact op omwonenden is fors. Onder andere vanwege beperking van privacy en lichtoverlast. De bewoners van Het Schild hebben aangegeven liever geen gebruik te maken van een lift en een hellingbaan als voorkeur te gebruiken."

BESTEMMINGSPLAN Dorpsbelang doet nu een oproep aan het Renkums college om de afwijking op het bestemmingsplan niet goed te keuren. Door deze aanpassing 'af te wijzen' past het plan van ProRail niet in het huidige bestemmingsplan, en kan er dus geen groen licht worden gegeven voor de traverse. 

REACTIE Namens het Renkums college laat Jasper Verstand het volgende over de situatie in Wolfheze weten: ,,Het college hecht veel waarde aan goede toegankelijkheid van stations. Dit geldt zeker ook voor het station van Wolfheze. Naar aanleiding van de informatieavond werkt ProRail op ons verzoek een aantal alternatieven uit. Wij zullen erop toezien dat dit goed gebeurt en dat de verschillende varianten goed worden onderbouwd. Uiteindelijk neemt het college een besluit. Hierbij worden de verschillende aspecten, zoals uitstraling, veiligheid en toegankelijkheid, tegen elkaar afgewogen. Wij begrijpen de zorg van Dorpsbelang en het college vindt het net als hen wenselijk dat de toegankelijkheid van het station wordt verbeterd. Mensen die slecht ter been zijn, kunnen nu namelijk niet goed gebruikmaken van de trein."