• Cees Wouda

Wageningse gebakkraam R.Treep en Dochter op lijst met beste oliebollen

WAGENINGEN Gebakkraam R.Treep en Dochter Oliebollen in Wageningen heeft de lijst met 75 beste oliebollenbakkers van Nederland gehaald. De bollen werden als 27ste op de lijst met lekkersten beoordeeld door dagblad AD.

,,Kijk, daar kun je mee thuiskomen. Op Oudejaarsavond, maar ook op andere avonden. Ziet er prachtig uit, vooral aan de binnenkant, maar het is de smaak die het hem doet", klonk het oordeel van de jury.

De ondernemer heeft zich zelf aangemeld voor de test. De versnaperingen kosten 0,80 euro per stuk, tien oliebollen zijn verkrijgbaar voor 7 euro.

VERANTWOORDING De jaarlijkse oliebollentest van het AD heeft dit jaar een uitgebreidere verantwoording dan bij vorige edities. In tien punten wordt beschreven hoe de test is uitgevoerd. Zo worden de bollen getest door twee panels van twintig proevers die niet weten waar de baksels vandaan komen. Verder vermeldt de test, die dit jaar zijn 25e editie beleeft, alleen de 75 beste verkooppunten. Nadrukkelijk wordt vermeld dat het AD geen invloed heeft op de volgorde van de uiteindelijke ranglijst.

Aanleiding voor de aanpassingen is de ophef die recent ontstond over de oliebollentest. Er werden vraagtekens gezet bij de onderbouwing van de beoordelingen. Een onhandig optreden van AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis bij Jinek gooide nog olie op het vuur. Eerder dit jaar was er al gedoe rond de haringtest van het AD.

In een open brief in de krant meldde Nijenhuis vervolgens dat alle tests van het AD tegen het licht worden gehouden. ,,We zijn er niet om hardwerkende ondernemers de stuipen op het lijf te jagen", aldus de hoofdredacteur. Zijn optreden bij Jinek noemde hij 'oliedom'. De winnende oliebollenbakker, Klootwijk uit Capelle aan den IJssel, werd woensdag al gehuldigd. ,,Zelfs superlatieven drukken de smaak onvoldoende

uit. Wereldklasse", jubelde de jury. De eerste plaats voor Klootwijk is des te opmerkelijker omdat de oliebollen van deze bakkerij in 2010 nog een vernietigend oordeel kregen.