• Foto: Berry de Reus

In memoriam: Jeroen Zwart

OOSTERBEEK 'Bruine beuk in Bato's Wijk / In 1850 nog een beukennoot/ Reikend naar het licht/ Werd ik gigantisch groot/ Oud en waardig in 2005 geveld/ Wel 165 jaarringen geteld'. Deze tekst is van de op maandag 18 december overleden bekende Oosterbeker Jeroen Zwart en staat op een goudkleurig plaatje op de omgevallen boom in Bato's Wijk.

Maria Koster

Zwart was een trouwe bezoeker van het park. Met hond Jolly liep hij naar het bankje bij het beeld van Marius van Beek. Aan het mooie uitzicht had hij niets, Jeroen was blind. Hij had veel contacten, met mensen en honden. Belangstellend was hij en hij beschikte over humor. Als hij iemand een tijdje niet ontmoet had zei hij bijvoorbeeld: ,,Nou zeg, jij ziet er slecht uit".

HOGE RAAD En toen hij via de Hoge Raad eindelijk een invalidenkaart voor de auto kreeg, zodat zijn vrouw vlakbij een bestemming kon parkeren, merkte hij bij het weggaan op: ,,Edelachtbare, het was in mijn woonplaats niet gelukt, want men zei: als je honderd meter zelfstandig kunt lopen heb je deze niet nodig. U ziet, ik kan wel lopen, maar jullie hebben toch wel die kostbare Chinese vaas even weggezet?"

Jeroen Zwart stond bekend als Broeder Tuck, naar het voorbeeld van Robin Hood. In die hoedanigheid lobbyde hij voor de gehandicapten. Hij wees de gemeente veelvuldig op moeilijk toegankelijke locaties voor gehandicapten. Maar ook zat hij vaak op de publieke tribune in Den Haag. Pleiten stond hem op het lijf geschreven. Vechten voor de gehandicapten, dat vond hij belangrijk.

Jan Troost was een van het groepje waar hij veel contact mee had. Ze deden mee met de Airborne wandeltocht, Jeroen Zwart als Broeder Tuck, opvallend tussen de deelnemers. 'Terug naar de bossen' zo heette hun groep.

Ze zongen zelfgemaakte liedjes, die aansloegen. Vroeger zaten mensen met een handicap in internaten in bossen en duinen en daar is duidelijk verandering in gekomen.

Oosterbeker Zwart kreeg een ernstige vorm van kanker. Hij dacht dat het uiteindelijk weer beter ging, maar dat was niet zo en hij moest zich erbij neerleggen dat er aan zijn leven een einde kwam. De krachtige positieve Jeroen werd evenals de beuk geveld.

Hij overleed maandag 18 december op 62-jarige leeftijd.