• Mara Jorritsma

Henk's zelfontworpen Tiny House

WAGENINGEN Sinds oktober woont Henk Eshuis (32) in zijn zelf ontworpen en gebouwde Tiny House. Eshuis woonde al klein. Van zijn caravan op het Ecodorp is hij verhuisd naar zijn houten huis op wielen. Dat is toch wat comfortabeler, ook in de winter. Eshuis: ,,Het is nog niet helemaal af, maar dat komt vanzelf."

Christien Bartels

Er is ruimte voor een keukentje, slaapzolder, kastruimte, minibadkamer en composttoilet. De ingebouwde Rocket Stove zorgt dat het huisje na een tijdje goed warm wordt en ook blijft als de geïmproviseerde kachel weer uit is. Het ontwerp vond Henk via een Fransman op internet en bij de oud ijzerboer vond hij wat hij nodig had.

Henk's Tiny House trok in het najaar veel bekijks op het allereerste Nederlandse Tiny House Festival in Almere. ,,Hier waren de tien beste een week lang te bezichtigen en zes mobiele huisjes namens Stichting Tiny House. De meeste mensen laten het ontwerpen waar ze soms zelfs zestig- of zeventigduizend euro voor betalen. Daardoor wordt het commercieel. Mijn huisje is uniek", aldus Eshuis. ,,Ik heb het zelf ontworpen en het is gemaakt van verkregen restmateriaal. Tot nu toe heeft het me slechts duizend euro gekost." Daar is Eshuis met recht trots op.

Via marktplaats, gratisaftehalen.nl of via de bouwcontainer scharrelde Henk zijn materiaal bij elkaar. ,,Als je dit netjes vraagt, is dit gewoon prima." Hij heeft naar eigen zeggen veel complimenten gekregen voor zijn Tiny House. Eshuis: ,,Ik speelde al twee jaar met het idee om een eigen Tiny House te bouwen. Gedurende dezelfde tijd zijn de eerste mensen in Nederland enthousiast geworden en is er zelfs een stichting opgericht." De liefhebber kan sinds 21 december terecht op Tinyfindy.nl voor het vinden van een Tiny House.

Op de net opgehangen boekenplank boven de zitbank prijkt een boek over Tiny Houses met de veelzeggende titel 'Minder huis, meer leven' van schrijfster Monique van Orden. Het is net zes weken uit en ook Henk's huis staat erin. Samen met 25 andere mobiele huisjes in Nederland. Eshuis: ,,De Tiny Houses trend komt uit Amerika, waar duizenden mensen al een Tiny House hebben."

Eshuis vertelt: ,,Sinds zo'n twee à drie jaar spreekt het steeds meer mensen in Nederland aan om op deze manier minimalistisch te leven. Het heeft te maken met het afzetten tegen 'steeds groter' en het hebben van veel spullen. Mensen worden er niet gelukkig van. Tegelijkertijd moet voor een groot huis de huur of hypotheek en het onderhoud worden betaald. Waar veel voor gewerkt moet worden, zonder tijd om er echt van te genieten. Bij het hebben van een Tiny House hoort een andere leefstijl." Uiteraard bestonden er al caravans en woonwagens. ,,Maar met de term Tiny Houses is het wat hipper aan het worden", denkt Eshuis.

Familie en vrienden van Eshuis reageren verschillend op zijn woonkeuze. Eshuis: ,,De één zegt, jij liever dan ik. Anderen zien dat het écht kan en zeggen, dat wil ik ook wel!"