Rikilt onderzoekt eieren op Fipronil

WAGENINGEN Onderzoekers van Rikilt , onderdeel van de WUR, zijn sinds vorige week vrijdag druk in de weer met het testen van eieren op Fipronil. Sinds de aanvraag binnenkwam, zijn er al meer dan 2500 eieren getest. Onderzoekers moesten alle zeilen bijzetten om de klus te klaren. Resourt meldt dat op haar site.

 

De oorzaak van dit hele verhaal is de vogelmijt, ook wel bloedluis genoemd. Dat is een parasiet die vooral voorkomt bij vogels. De mijten gaan 's nachts op pad om het bloed te drinken van bijvoorbeeld slapende kippen. Voor pluimveehouders kan het beestje een ware pest zijn dat zich moeilijk laat bestrijden, omdat de parasiet tot 10 maanden kan overleven in een leeg hok.

 

Doordat de bestrijding van de bloedluis zo lastig is, huren pluimveehouders gespecialiseerde bedrijven in. Maar vorige week kwam er berichten naar buiten dat zo'n bedrijf tijdens het bestrijden van de bloedluis zich wellicht niet zou hebben gehouden aan het verbod op de stof Fipronil. Fipronil is een bestrijdingsmiddel dat insecten en mijten doodt en behoort tot de fenylpyrazolen. Het verstoort de werking van het centrale zenuwstelsel, waardoor het ongedierte doodgaat.

 

NVWA De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is daarom al dagen druk in de weer met het testen van eieren op het stofje Fipronil. Omdat de vraag naar onderzoekslaboratoria groter is dan de capaciteit in deze vakantieperiode, is aan Rikilt gevraagd of ze kunnen bijspringen..Theo de Rijk is onderzoeker bij Rikilt en net klaar met het doorsturen van de laatste testresultaten aan NVWA. Het waren een paar drukke dagen voor hem en zijn team: ,,Je zit midden in de vakantieperiode en dan komt er zo'n aanvraag binnen. Dan is het wel even alle zeilen bijzetten om de klus te klaren hoor."