• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Johan Derksen laat Wageningse bluesliefhebbers genieten

WAGENINGEN Johan Derksen deed voor de tweede keer in korte tijd Wageningen aan. Liet hij met 'zijn' Pioniers van de Nederpop', begin december, ruim 400 bezoekers van Hotel De Wageningsche Berg genieten, nu stond hij met zijn nieuwe theatershow 'Johan Derksen Keeps The Blues Alive' op het podium van een volgepakte grote zaal van Theater Junushoff. En ook nu werd het voor de echte liefhebbers een topavond.

 

Dick Martens

 

Dat Blues Derksens passie is was al alom bekend. Hij onderstreepte dat nog eens op het podium van het Wageningse theater. Vol vuur 'predikte' hij de liefde voor de muziek waar zijn hart ligt, uiteraard met de nodige kwinkslagen naar het voetbal, de uitzendingen van Voetbal Inside ('dat praatprogrammaatje op TV') en 'meisje Simons (verwijzend naar zijn strubbelingen die hij had en heeft met Sylvana Simons). Maar het ging bovenal over de muziek.

 

BELANGRIJKE ROL Evenals bij zijn vorige programma is de Haagse band The Clarcks de kurk waarop de show drijft. Dat gebeurt al meer dan 30 jaar onder aanvoering van bandleider Micha Hasfeldt. Terwijl de lichten in de zaal doven en het doek opgaat opent de band de avond en heeft 'de zaal' direct in hun greep. Vervolgens worden de bezoekers getrakteerd op een keur van blues giganten en worden ze meegenomen naar de jaren zestig waar grote bands als The Rolling Stones, Them en The Animals een breed publiek lieten kennismaken met de muziek van Amerikaanse blueslegendes. Ook Nederland werd gegrepen door de meeslepende muziekstijl. Het gevolg was de opkomst van Nederlandse bluesbands als 'Cuby + Blizzards' en 'Livin' Blues'. Sindsdien speelt de blues een belangrijke rol in de vaderlandse muziekcultuur. ,,Maar de blues wordt genegeerd door radio en televisie", moppert Derksen. ,,Vooral omdat de oorspronkelijke basis van de hedendaagse popmuziek niet meer in het commerciële format past."

 

DIRECT VERKOCHT Maar om de blues niet verloren te laten gaan, heeft Derksen de beste Nederlandse blues vocalisten en -muzikanten gemobiliseerd. Naast de Haagse band 'The Clarks' stond ook de Katwijkse zangeres A.J. Plug, onder andere winnares van de Dutch Blues Award 2016 voor het Wageningse voetlicht. ,,Zij is de beste blueszangeres van Nederland. Ik zag haar een keer optreden, had nog nooit van haar gehoord, maar was direct verkocht en moest haar hebben ivoor deze show. Dat dat is gelukt is geweldig." Blues wordt ook vaak gerelateerd aan donkere zangeressen. Ook die ontbrak dan ook niet. ,,Daarvoor 'toert' speciaal voor deze show Kat Riggins met ons mee. Ze speelde eerder met haar eigen band 'Blues Revival' over de hele wereld.  Ook Nederlandse grootheden als Erwin Java, dé bluesgitarist van Nederland. Hij is bekend van onder andere Cuby + Blizzards, Herman Brood en King of the World.

 

AFTERPARTY 'Op toetsen' speelde Roel Spanjers. Deze multi-instrumentalist betovert piano, hammondorgel en accordeon, speelde eerder met vele Amerikaanse blues- en soulartiesten, waaronder 'Luther Allison'. Na de pauze ('Ja, mannen van onze leeftijd moeten na een uurtje even plassen' vulde het typische stemgeluid van Theo van Es Junushoff. De krasse 70'er is de leadzanger van The Shoes. Hij was ook een van de Pioniers in Derksens vorige show. Verder gaven ook Michel van Dijk bekend van Les Baroques, Ekseption en Alquin, Big Pete, blueszanger en mondharmonicaspeler met internationaal succes, die in de zomer van 2017 met de Red Devils optrad, acte de présence.

Na ruim twee uur spelen en onder een klaterend applaus kwam er een einde aan de optredens van de helden van de Blues. Althans dat dacht de enthousiaste zaal. Terwijl het doek zich sloot en de bezoekers gezellig keuvelend richting garderobe liepen, spoedden de musici zich naar de foyer, om daar nog een half uur een 'Afterparty' te verzorgen.