• Ted Walker

Verdachte plantsoenmoord: 'Ik moest iemand vermoorden'

WAGENINGEN (APA) De nabestaanden van de 54-jarige Wageninger Paul Melser, die vorig jaar door klappen met een schep om het leven is gekomen op de Gruttoweide in Wageningen, vroegen zich in de rechtszaal hardop af hoe het toch zover had kunnen komen. Het was nota bene Paul zelf die in de gaten had dat het helemaal niet goed ging met de autistische dader, de nu 22-jarige Alard B. De man leed aan schizofrenie en een ernstige vorm van autisme, was overprikkeld en had nooit in de groenvoorziening aan het werk gemogen, zo oordeelt de familie van Melser. Alard B. volgde op 7 juni 2017 de stemmen in zijn hoofd en vermoordde Melser door hem te wurgen en meerdere klappen toe te brengen met de schep. Woensdag werd TBS met dwangverpleging tegen B. geëist.

,,De stemmen zeiden dat ik iemand moest vermoorden, anders werd mijn familie vermoord", zo vertelde B. aan de Arnhemse rechtbank. ,,De tijd begon te dringen. Dus toen ik alleen was met Paul greep ik mijn kans." Hij vertelde dat hij goed kon opschieten met zijn collega, dus eigenlijk had iedereen het slachtoffer kunnen worden. Op een hondenveldje vlakbij de Gruttoweide sloeg hij toe. Nadat hij meerdere malen met de schep had geslagen, liep hij naar de bushalte waar hij 112 belde om zich aan te geven. B. had zijn slachtoffer zo ernstig verminkt, dat de nabestaanden hem niet meer mochten zien, zo vertelden zij geëmotioneerd. ,,Tijdens de uitvaart was de kist open, maar er lag een handdoek over zijn gezicht", aldus een zus van Paul.

Melser woonde al 23 jaar in Wageningen. Alard B. was er nog maar drie maanden. Hij woonde in een opvanghuis voor mensen met een autistische stoornis. Vanuit daar werd hij te werk gesteld in het project BuitenKans, voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De zorginstellingen zouden niet in de gaten hebben gehad dat hij dat helemaal nog niet aankon.

Dat nemen de twee zussen en de broer van het slachtoffer de instanties zeer kwalijk. Het steekt hen dat de zorginstelling achteraf ook niks van zich heeft laten horen. Binnen de gemeente is er een onderzoek ingesteld naar het incident bij het werkervaringsproject. Daaruit zou blijken dat wat later bekend werd als de Wageningse 'snoeimoord' niet voorkomen had kunnen worden.

De familie Melser hoopt dat de dramatische dood van Paul niet voor niets is geweest en dat er nu eindelijk de nodige aandacht komt voor mensen met ernstige psychische problemen, zodat ze niet overprikkeld raken. De dader en zijn advocaat kunnen zich vinden in de eis TBS met dwangverpleging. ,,Ik heb vertrouwen in het systeem", sprak Alard B. zachtjes. De rechtbank doet uitspraak op 7 februari.