• Feike Klomp Tekst

Miep Gros (90) 'gaat gewoon door'

HEELSUM Miep Gros is 90 jaar en runt nog steeds met plezier haar stoffenzaak Shop 144 in Heelsum. Ondernemen 'op leeftijd', dat komt niet al te vaak voor. Hoezo met 67 jaar met pensioen? Niets van dat. Een reden temeer om bij Miep Gros op de koffie te gaan.

Feike Klomp

,,Ik begon de zaak in 1976 hier aan de Kastanjelaan. Helemaal nieuw was dit vak op het gebied van stoffen en fournituren overigens niet. Samen met mijn man runde ik aan de Ottoweg De Gelderse Kousendienst. En natuurlijk heb ik toen eerst de benodigde diploma's behaald." Het ondernemen heeft ze niet van een vreemde: ,,Mijn familienaam is Gerritsen. Met Oosterbeekse roots. Veel Gerritsens waren daar middenstanders."

GEWOON DOEN Toen haar man in 1985 was overleden, kwam ze in contact met het bestuur van ondernemersvereniging Unicum. ,,Ze vroegen of ik in het bestuur wilde komen. En dat deed ik, en ben nog steeds actief voor Unicum." Dat kenmerkt misschien Miep Gros wel. Ze maakt namelijk een nuchtere indruk. Zo van, 'gewoon doen'. Knap, want ze heeft privé veel voor de kiezen gehad. Twee van haar kinderen zijn overleden, legt ze uit, wijzend naar foto's aan de wand in haar huiskamer.

Aan stoppen heeft ze nooit gedacht, vervolgt ze haar verhaal: ,,Ik verkoop stoffen aan vaste klanten, die uit Heelsum maar ook uit de regio komen. Ritsen inzetten doe ik ook nog steeds. Ik vind het werk leuk, zegt de opgewekte Miep Gros. ,,Dus ik ga gewoon door. Bovendien voel ik me nog goed."

REIZEN Hoewel Shop 144 haar passie is, neemt ze jaarlijks geregeld de tijd voor een buitenlandse reis. ,,Dan ga ik mee met een deel van mijn familie. Vorig jaar was ik in New York, maar ben bijvoorbeeld ook in Noorwegen, Schotland en Moskou geweest. Tijdens die bezoeken aan andere landen wip ik, als het even kan, in een stad of dorp binnen bij een stoffen- of gordijnenzaak. Dat kan ik natuurlijk niet laten", lacht ze.

DIEFSTAL Anekdotes heeft ze genoeg. Lang hoeft ze niet over een bijzondere herinnering na te denken: ,,Vroeger was in Renkum op de hoek Groeneweg/Schoolweg de huishoudschool gevestigd. Vaak kreeg ik meisjes over de vloer die stoffen en knopen kwamen halen voor een schoolopdracht. Mooi natuurlijk, maar er werd ook gewoon veel gejat. Dan kwamen ze met tienen binnen, en was je het overzicht kwijt. En warempel, was er weer wat zonder af te rekenen meegenomen", glimlacht ze als ze hier nog aan terugdenkt. 

WAARDERING Heelsumer Gerrit Straatman en actief voor ondernemersvereniging Unicum is vol lof over medebestuurslid Miep Gros: ,,Ze is 90 jaar en nog steeds is ze actief voor Unicum. Zij houdt zich elk jaar bezig met de Sinterklaasintocht, en zorgt ervoor dat de pakken van de hulpsint en de Pieten picobello in orde zijn. Verder heb ik enorme bewondering voor haar nuchterheid en optimisme."