• Feike Klomp Tekst
  • Studio Nuy van Noort
  • Studio Nuy van Noort

Bouw Renkums zwembad is in volle gang

RENKUM De bouwwerkzaamheden voor het nieuwe zwembad, dat straks deel uitmaakt van het toekomstige Multifunctioneel Cluster 3b4 , zijn in volle gang. Hoewel het misschien op het oog niet zo lijkt, de contouren zijn al een beetje zichtbaar. Na de sloop van de tennishal is Mertens Bouwbedrijf drukdoende met de bouw van een eigentijds zwembad vlakbij de Mr. Van Damweg.

Feike Klomp

Met de sloop van de tennishal gaat de bouw van het complete MFC3b4, inclusief zwembad, nu echt beginnen. Dit na jaren van voorbereiding en lang politiek getouwtrek. Voor het groene licht waren heel wat vergaderuren nodig. Namens de gemeente Renkum geeft projectleider René Jansen een inkijkje in de voortgang van de bouw waar een 25-meter bad, een doelgroepenbad centraal staan. Later komt daar een cultuurgebouw met horeca en een sportdeel bij, compleet met korfbalvelden. Ook zullen scholen zich er gaan vestigen. Niet alleen Mertens Bouwbedrijf is op het terrein in de weer. Ook de installateurs KIN, ITN en KaWebe zijn in opdracht van de gemeente met het MFC aan de slag gegaan.

 

TREINTJE De aandacht richt zich nu vooral op de bouw van het zwembad. De Renkumse zwem- en poloclub RZC staat ongetwijfeld in de startblokken om er fanatiek baantjes te gaan trekken, want jarenlang moesten zwemmers en waterpoloërs uitwijken naar andere baden in de regio omdat het oude 20-meter bad gewoon te klein was. ,,Het bouwen van het MFC moet je zien als een soort treintje. We gaan stap voor stap over van het ene naar het andere met de bedoeling het totale gebouw in juni volgend jaar op te leveren. Tenzij onvoorziene omstandigheden roet in het eten gooien."

 

CHLOOR Milieubewustzijn staat centraal bij de bouw. Chloor van het zwembad komt straks niet meer over de weg naar Renkum. ,,Dat is een van de nieuwtjes. Transport van chloor wil je voorkomen. Daarin is dit zwembad straks zelfvoorzienend. En restwarmte kunnen we weer gebruiken om het zwemwater te verwarmen." In het basisontwerp van het moderne MFC zijn ook veel duurzaamheidsmaatregelen meegenomen. Denk daarbij aan ledverlichting, zonnepanelen, energie-dak, terugwinnen warmte-energie, verlagen achtergrondgeluiden in de sporthal.

Na de zomer is het tijd om de buitenruimte aan te besteden. De realisatie van de buitenruimte gaat deels gelijktijdig op met de bouw van het MFC. Nieuw ook is de formatie van het stichtingsbestuur van het MFC. Het stichtingsbestuur, bestaande uit drie personen, maakt werk van het beheer- en exploitatieplan. Een belangrijke taak zal weggelegd zijn voor vrijwilligers en het gebruikersplatform waar verenigingen en gebruikers zich verenigd hebben. Je zou het nu nog niet zeggen, maar op de plek waar nu nog de 'oude Rijnkom' staat komen straks nog korfbalvelden, en voordat je het weet gaan kinderen op deze plek naar school.

Belangstellenden kunnen de bouwwerkzaamheden volgen via de webcam van Mertens Bouwbedrijf: www.mertens-weert.nl