• Annel Roelofs en Joop van de Gronden: ,,IJs zou een heerlijk toetje zijn."

    Dick Martens

'Al is het maar een halve dag'

RENKUM Al enige dagen is 'heel' Nederland in de ban van 'de pluim', een grafiek die aangeeft dat er matige tot strenge vorst op komst is. Schaats minnend Nederland krijgt dan de kriebels, rayonhoofden zitten naast de telefoon te wachten tot het moment dat zij worden opgeroepen en ijsmeesters worden bedolven onder berichten en vragen. Het moment van 'It Giet Oan', de Friese kreet die de voorzitter van de Koninklijke Friese Elf Steden roept als de tocht der tochten door kan gaan, zal zeer waarschijnlijk niet te horen zijn, maar op kleinere schaal waarschijnlijk wel. In Renkum smacht men ook naar natuurijs. ,,Al is het er maar een halve dag", verzucht ijsmeester Joop van der Gronden. ,,Dat zou voor ons een geweldig toetje zijn."

Dick Martens

9,5 CENTIMETER Van der Gronden en Annet Roelofs, secretaris van IJsvereniging 'Vooruit" Renkum kijken bijna verliefd over de plek waar het de komende dagen zal moeten gaan gebeuren. Het weiland dat wordt omsloten door O.N.O., de Kortenburgerlaan, Onder de Bomen en de Rijksstraatweg heeft nu nog veel weg van een surfvijver of een rustiek meertje, maar aan de binnenkant van de ogen van het tweetal zwieren en zwaaien honderden schaatsliefhebbers, die vanuit Renkum, maar ook van heinde en verre zijn komen genieten van het prachtige Renkumse natuurijs.

,,Wij zijn er klaar voor. Het enige wat we nodig hebben is vorst, veel vorst. Ook overdag, want daar mankeert het nu nog aan. Vanmorgen (donderdag) lag de baan al tot de helft onder een laagje ijs, maar dat is nu alweer weg. We hebben echt 9,5 centimeter nodig. Dat is het absolute minimum waarmee we de veiligheid kunnen garanderen. En veiligheid staat natuurlijk voorop."

BEVROREN WATER De vereniging werd opgericht op 11 november 1878 en bestaat dus al bijna 140 jaar. ,,Daarmee horen wij bij de tien oudste Nederlandse ijsverenigingen. Dat is toch geweldig? In al die jaren is er natuurlijk toch zeker veel geschaatst. Ook in onze herinneringen. Gekostumeerde bals, Carnaval, paar- en schoonrijden, hardrijd-wedstrijden en voor de kinderen heuse Elfstedentochten. Dat is maar een greep uit een keur van activiteiten die wij allemaal hebben georganiseerd. Dat waren ook tijden dat ons ledental op ruim 3.500 stond. Maar ondanks het feit, dat er in 2011 hier voor het laatst is geschaatst, staat de teller nu nog steeds op ruim 1.000 staat."

Toch is het 'ijsloze tijdperk' geen periode van berusting. Natuurlijk draait het bij een ijsvereniging voornamelijk om het bevroren water, maar naast de baan gebeurde ook veel en van alles. Er verrees een nieuw clubhuis, het resultaat van 100% vrijwilligerswerk, dat binnen twee maanden klaar zal zijn. ,,Maar ligt er komende week een ijsvloer, dan kunnen de schaatsers hier al optimaal van profiteren. Dat zou geweldig zijn.