Colleges voor kinderen, lezingen en lab-bezoek in lang Weekend van de Wetenschap Wageningen
WAGENINGEN In het Weekend van de Wetenschap ontplooit Wageningen University & Research samen met andere partijen, een aantal activiteiten voor diverse groepen. Kinderen komen ruim aan bod. Maar ook jongeren met belangstelling voor scheikunde of volwassenen kunnen wijzer worden. De activiteiten zijn in Wageningen en bij Wetsus in Leeuwarden.
Het Weekend van de Wetenschap is formeel 7 en 8 oktober. Maar ook activiteiten rond deze data zijn in het lange Weekend van de Wetenschap opgenomen.
PROGRAMMA
Woensdag 4 oktober Wageningen Campus (volgeboekt)
Kinderuniversiteit - Wetenschapsknooppunt
'Waarnemers in de natuur in een veranderend klimaat', is het thema voor 200 kinderen. Bioloog Arnold van Vliet en meteoroloog Bert Heusinkveld verzorgen de colleges, binnen en buiten. De kinderen doen actief mee aan onderzoek. Nieuwe activiteiten van het Wetenschapsknooppunt worden aangekondigd via hun nieuwsbrief. http://www.wur.nl/nl/Onderwijs-Opleidingen/Wetenschapsknooppunt/Meer-nieuws/Nieuwsbrief.htm
Zaterdag 7 oktober Wageningen Campus (volgeboekt)
Lab Experience Days - RIKILT / NVWA
Jongeren met belangstelling voor scheikunde ervaren in de laboratoria de inhoud van hun toekomstige werk. (Locatie Wageningen is inmiddels volgeboekt) Meer.
Zondag 8 oktober BBLTHK 15.00-16.00 uur, Kinderen 8-12 jaar, Openbare Bibliotheek, Stationsstraat 2, 6701 AM Wageningen, tel. 0317-413352 (gratis).
Kindercollege: Groente telen op Mars
Stel je gaat met een raket naar Mars en er wonen, slapen én eten. Maar je kunt niet al je eten meenemen. Daarom moet je je eigen groente verbouwen. Hoe doe je dat? Onderzoeker Wieger Wamelink vertelt hoe je tomaten, rucola en radijsjes kweekt op grond zoals die op de planeet Mars is. Kom proeven. Zie ook BBLTHK en website WvdW.
Maandag 9 oktober, 19.30 - 21.00 uur - Forum, gebouw 102, Droevendaalsesteeg 2, Wageningen Campus
WURtalks: Duurzaam 'vlees' / Eiwitten uit paddenstoelen
Twee lezingen over duurzamer eten.
• Hoe kunnen we op een duurzame manier vlees eten? door prof. Atze Jan van der Goot: 'De hoeveelheid vlees en zuivel die wij eten past niet in het beeld van een duurzaam dieet' Jammer voor deze heerlijke en gemakkelijk te bereiden kost. Er is echter een goed alternatief, een duurzame, vegetarische vleesvervanger die de structuur en smaak heeft van echt vlees. Hoe maak je die?
• Hoe wordt de grootste paddenstoel van de wereld gekweekt? Promovenda Sabine Vreeburg vertelt over schimmels kwekende termieten en de groei van paddenstoelen. Zijn paddenstoelen de vleesvervangers van de toekomst?