• Broodfonds Renkum eo

Zzp'ers ondersteunen elkaar

OOSTERBEEK Heel wat zzp'ers zullen het herkennen. Een beetje ziekte- of arbeidsongeschiktheidsverzekering kost maandelijks veel geld. Veel kleine ondernemers willen of kunnen dit niet betalen. Gelukkig is er een oplossing. Het Broodfonds. Dat is een vereniging bestaande uit minimaal twintig tot maximaal vijftig ondernemers die elkaar kennen, vertrouwen en elkaar helpen bij ziekte.

Feike Klomp

Landelijk zijn er meerdere verenigingen Broodfonds actief. Ook de gemeente Renkum is sinds kort een broodfonds rijker: Broodfonds Renkum en Omstreken.

ELKAAR HELPEN Onlangs organiseerde het bestuur van Broodfonds Renkum en Omstreken een startup vergadering, waar zo'n dertig belangstellenden op afkwamen, laat voorzitter en oud-ondernemer Robbert Schlette weten: ,,Het is een bekend gegeven inmiddels. Veel zzp'ers vinden een traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering te duur. De maandelijkse uitgaven hiervoor zijn erg hoog wil je je goed verzekeren." Het idee van een Broodfonds is dus niet nieuw. Inmiddels zijn er zo'n vierhonderd soortgelijke verenigingen in Nederland actief. Allemaal met hetzelfde doel: elkaar helpen in lastige tijden. Bijvoorbeeld bij ziekte.

VOORDELEN ,,De ervaring leert dat het sociale karakter van het Broodfonds ook een positieve uitwerking heeft", legt Schlette verder uit. ,,Uit landelijke ervaringscijfers blijkt dat slechts 1 tot 3 procent daadwerkelijk van het Broodfonds gebruik maakt. Bovendien is de maandelijkse inleg te overzien. Maar er zijn meer voordelen: bundeling van krachten. Elke deelnemer brengt natuurlijk zijn of haar eigen expertise en bevlogenheid in. Dat vind ik ook zo mooi aan kleine ondernemers. Die passie voor hun werk." Maar er is meer. Zzp'ers die elkaar ontmoeten tijdens meetings gaan elkaar kennen en dat leidt mogelijk weer tot samenwerking of het elkaar op een andere manier helpen bij drukte, ziekte of andere tegenslag.

OPZET Over de opzet van het Renkumse Broodfonds is goed nagedacht. Het reglement is behoorlijk uitgebreid en geeft duidelijk aan waar de ondernemer aan moet voldoen en waar hij of zij voordeel bij heeft. Het Broodfonds is bedoeld voor zelfstandigen met en zonder personeel, vennoten van een vof, maten in een maatschap en directeur-grootaandeelhouders (DGA's) van een BV. Uit allerlei beroepen kun je meedoen aan een Broodfonds.

Het bestuur bestaat naast Schlette verder uit Barbara van Doorn, Hanneke Gerlagh en Henk-Paul Hegeman. Schlette: ,,Als bestuur zijn we blij met al zoveel aanmeldingen en interesse. Toch is er nog plek. Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie."

De verwachting is dat het Broodfonds Renkum en Omstreken voor het zomerreces officieel wordt opgericht. Meer informatie op www.broodfonds.nl of mail naar broodfondsrenkumeo@gmail.com