• Feike Klomp Tekst

't Speelgoedparadijs opent de deuren

DOORWERTH Vanaf woensdag 7 november is Doorwerth een heuse speelgoedbank rijker. Prodos aan de Cardanuslaan opent dan feestelijk 't Speelgoedparadijs. Prodos biedt dagbesteding en arbeidstraining, afgestemd op de vraag en mogelijkheden van de deelnemers. Elle Joosten: ,,De deelnemers verrichten hier onder andere eenvoudig maar belangrijk productiewerk. Gedurende de tijd ontstond het idee om een speelgoedbank op te zetten."

Feike Klomp

De laatste weken is er hard gewerkt om 't Speelgoedparadijs op te zetten. Het al binnengebrachte speelgoed is door de deelnemers nagekeken, opgeknapt en zo goed mogelijk schoongemaakt, en daarna aangeboden op de maandelijkse uitgiftedagen. 't Speelgoedparadijs lijkt een beetje op een voedselbank. Het team van Prodos vindt dat alle kinderen recht hebben om te spelen.

Elle: ,,Verder zit er ook een duurzaam tintje aan onze opzet vast, want weggooien is natuurlijk zonde. Vaak wordt speelgoed zomaar weggegooid, terwijl het soms weinig is gebruikt. Wij werken graag mee aan hergebruik en roulatie."

IETS TERUGDOEN Met de speelgoedbank wil Prodos iets terugdoen voor de maatschappij en tegelijkertijd werk creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De deelnemers van Prodos zijn erg blij met de speelgoedbank. Ze hebben duidelijk lol in het nieuwe initiatief.

De speelgoedbank is bedoeld voor alle kinderen tussen 0 en 14 jaar uit de gemeente Renkum. Zij kunnen met hun ouder(s) of wettelijk vertegenwoordiger gratis speelgoed ophalen. Het aanbod is breed. Van puzzels, boekjes, spelletjes tot speelgoed voor de allerkleinsten. Particulieren en bedrijven kunnen speelgoed doneren. Het meeste speelgoed is afkomstig van ouders waarvan het kroost niet meer met het speelgoed speelt, of toe is aan een nieuwe speeluitdaging.

De innamedagen zijn wekelijks op maandag (12.30 – 15.30 uur) en vrijdag (09.30 – 12.00 uur). Maandelijks, op woensdag, is er een uitgiftedag (van 12.30 – 15.30 uur). Kijk voor de spelregels op de website (www.prodos.care) van Prodos (onder 't Speelgoedparadijs).