• Deelnemers van de EigenBaas Avondschool met elkaar in gesprek.

    Feike Klomp Tekst

Starters positief over EigenBaas Avondschool

OOSTERBEEK In het gemeentehuis in Oosterbeek vond eind vorig jaar voor het eerst een avondschool voor beginnende ondernemers plaats. Speciaal voor ondernemers 'in de dop' zette de gemeente Renkum de deuren wagenwijd open. Tijdens de EigenBaas Avondschool werden deelnemers in tien avondsessies voorbereid op het ondernemerschap. Ze kregen handvatten mee en wisselden ervaringen uit.

Feike Klomp

De insteek van de EigenBaas Avondschool: ondernemers in de gemeente Renkum die een eigen bedrijf willen starten met raad en daad bijstaan. Het schrijven van een volwaardig ondernemingsplan maakte daar bijvoorbeeld deel van uit. Maar er passeerden veel meer items de revue zoals: marktonderzoek, social media, financiering, pitchen, persoonlijke effectiviteit en de SWOT-analyse (sterkte-zwakteanalyse van je onderneming). Tijdens de laatste sessie, eind vorig jaar, kregen de deelnemers ruim de mogelijkheid om via een pitch wat over de plannen en het eigen bedrijf te vertellen. Dat leverde boeiende pleidooien op. Voor sommigen was dit best even spannend. Maar de doorzetters kregen allemaal een warm applaus van hun collega-cursisten.

TALENT Ruth Eikenaar, bedrijvencontactfunctionaris van de gemeente Renkum over de cursus: ,,Superleuk om te zien wat voor een (aankomend) ondernemend talent wij hebben in de gemeente. Uniek om de ontwikkeling van deze ondernemers in die tien weken van zo dichtbij te hebben mogen zien."

Ook wethouder Jasper Verstand ondersteunde het initiatief van harte: ,,Om de kans te vergroten dat ondernemers op langere termijn succesvol zijn, stelde de gemeente geld beschikbaar voor ondersteuning en begeleiding van startende ondernemers. De samenwerking met Qredits Microfinanciering, in de vorm van de EigenBaas Avondschool, kwam hieruit voort. Mooi dat een groep startende ondernemers hiervan gebruik heeft gemaakt en zo enthousiast de training heeft gevolgd. Ik hoop dat elke ondernemer succes heeft en een mooie ondernemende toekomst tegemoet kan zien."

Twee deelnemers kijken op de sessies terug. Bijvoorbeeld Heleen de Man van De Vergroenerij (www.devergroenerij.nl) uit Oosterbeek. Voor haar kwam de EigenBaas Avondschool als geroepen. Ze stond op het punt haar bedrijf op te richten, maar het ontbrak haar nog aan een ondernemingsplan. ,,De avondschool kwam precies op het goede moment. Blijkbaar moest het zo zijn. Ik vond de mix van gastsprekers en informatie-uitwisseling erg leuk en inspirerend." Alleen maar luisteren en achteroverleunen was er voor De Man en haar cursusgenoten niet bij. Er was regelmatig huiswerk te doen. ,,Dat maakte inderdaad deel uit van de EigenBaas Avondschool. Daarnaast moest je zelf actief bijdragen leveren."

Voor Peter Peltzer (www.domuslocus.nl en www.breinplaats.nl) uit Wolfheze kwam de avondschool ook als geroepen: ,,De presentaties, de thema's en de warme onderlinge contacten. Deze waren allemaal erg waardevol. En wie weet kunnen we elkaar in de nabije toekomst helpen met opdrachten."