• Rob- en Rosaline McDonald hebben de vaattherapie omarmd.

    Picture People

Rob en Rosaline McDonald omarmen vaattherapie

STOKKUM De hoofdtribune van Stadion de Wageningse Berg staat al jaar in jaar uit symbool voor de aftakeling van wat eens een bruisend voetbalbolwerk was. Natuurlijk zijn veel voetballiefhebbers begaan met het lot van 'hun liefde' en proberen zij verder verval tegen te gaan. Een passend medicijn is er (nog) niet. De situatie op 'de Berg' is eigenlijk een blauwdruk van het 'gewone' leven. Gezondheid is de levenselixer, maar als er gebreken zijn, dan is herstel gewenst. Oud-FC Wageningen vedette Rob McDonald, had klachten en vond 'het herstel' verrassend dichtbij.

Dick Martens

,,Fysische vasculaire therapie", legt McDonald (60) uit, die niet alleen op de Wageningse Berg zijn doelpunten maakte, maar ook bij PSV, FC Groningen, Newcastle United en Besiktas. ,,Het is bij uitstek een therapie die herstel bevordert. Rosaline, mijn vrouw die leefstijlcoach is, heeft de therapie inmiddels omarmd en wij willen dat het in Nederland méér bekendheid krijgt, temeer omdat het niet alleen voor sporters en ex-topsporters beschikbaar zou moeten zijn. Ook en vooral oudere mensen kunnen er zéér veel baat bij hebben. De therapie werkt op basis van specifiek aangestuurde elektromagnetische impulsen en brengt tot 29 procent meer zuurstof naar de cellen. Ook verbetert de afvoer van afvalstoffen. Daardoor wordt onder meer de hersteltijd na blessures aanzienlijk verkort."

EIGEN ERVARING Rosaline en Rob kwamen met elkaar in contact tijdens een interview. ,,Ik werkte destijds nog in de journalistiek en kreeg de opdracht Rob McDonald, de trainer van De Graafschap te interviewen. Ik wist niet echt veel van voetbal, maar vond de opdracht een uitdaging. Het werd een leuk gesprek en het contact bleef, ook nadat Rob bij De Graafschap vertrok en voor Ajax Cape Town ging werken. Op een gegeven moment heb ik mijn leven een andere richting gegeven en heb in 2013 opleidingsinstituut Gezond & Weldoen opgericht. Onze missie is een bijdrage leveren aan een gezondere samenleving door middel van onderwijs over leefstijlpreventie.''

Robs passie is algemeen bekend. ,,Maar jarenlang presteren op topsportniveau vergde veel van mijn lichaam. Veel ex-topsporters hebben net als ik te kampen met onder andere artrose. Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat deze therapie slijtageklachten vermindert."

DOORBLOEDING Bij fysische vasculaire therapie, wat medisch gecertificeerd is, draait het om de verbetering van de doorbloeding van de allerkleinste bloedvaten. Die allerkleinste haarvaten zijn met het blote oog niet waarneembaar, maar verantwoordelijk voor 74 procent van de doorbloeding. Als daar iets stagneert kun je je voorstellen dat de grotere bloedvaten op den duur ook een probleem krijgen. Met een gezonde leefstijl en fysische vasculaire therapie ter ondersteuning activeer je de microcirculatie. Onze missie is, dat fysiotherapeuten en gezondheidscoaches het concept eveneens gaan omarmen, zodat meer mensen er mee geholpen kunnen worden, dus niet alleen topsporters. Wij organiseren een informatiebijeenkomst op 19 juni bij Tesqua in Ede. Voor meer informatie: vaattherapienederland.nl."