• Koen van Weel / ANP

Pantarijn start met nieuw onderwijsconcept

WAGENINGEN Middelbare school Pantarijn in Wageningen start vanaf schooljaar 2019-2020 met een nieuw onderwijsconcept voor een groepje 12- tot 14-jarigen. De groep bestaat uit maximaal vijftien leerlingen van vmbo tot en met vwo. Het onderwijsconcept heet PantAgora.

Volgens de school is PantAgora vooral geschikt voor leerlingen die er baat bij hebben om de onderwijskeuze uit te stellen en voor kinderen die zelf hun leerroute willen bepalen.

ONTMOETINGSPLEK ,,Bij PantAgora zitten leerlingen niet in een klas, maar komen ze samen op een ontmoetingsplek", legt projectleider Froukje Boselie uit. ,,Ze kiezen zelf waar ze mee aan de slag gaan en krijgen daarbij ondersteuning van een Agora-coach. PantAgora biedt ruimte aan leerlingen om te groeien en het beste uit zichzelf te halen. Het is ook de plek waar leerlingen op een andere manier gaan leren: vanuit nieuwsgierigheid en interesse, zonder vakken en roosters en met begeleiding van een coach."

PERSOONLIJKE LEERROUTE De basis voor Agora ligt bij Niekée in Roermond. Deze middelbare school startte in 2014 met een nieuwe onderwijsvorm. Vakken, toetsen, klassenroosters en huiswerk bestaat bij Agora uit challenges, samenwerken en coaching door leraren. Boselie: ,,Op PantAgora gaan leerlingen zelf de wereld ontdekken en kennis opdoen. Elke leerling maakt vanuit zijn eigen wensen, vragen en interesse een persoonlijke leerroute."

KLEINSCHALIG Een groot pluspunt van PantAgora is volgens Boselie de kleinschaligheid en nabijheid. Enkele vaste coaches dragen zorg voor een kleine groep van maximaal vijftien leerlingen. De coach is voor leerlingen en hun ouders het eerste en belangrijkste aanspreekpunt. Ook motiveert de coach de leerling om dingen te gaan doen, te lezen, te maken en te onderzoeken.