• Marco Vellinga

Nieuwe praktijk feestelijk geopend

Advertorial

OOSTERBEEK Met een toepasselijke 'prik' in een ballon opende Pepijn Zuurdeeg afgelopen zaterdag feestelijk zijn praktijk Dynamic Balance Acupunctuur. Na maanden van hard werken en voorbereiden komt een droom voor hem uit. Met zijn praktijk wil hij mensen van pijnen en andere klachten afhelpen, maar ook beter in balans brengen. 

De cirkel is als het ware weer rond. Pepijn Zuurdeeg (47) heeft zijn praktijk professioneel ingericht in een ruimte in zijn ouderlijk huis. ,,Ja, dat is natuurlijk perfect. De praktijkruimte is groot genoeg, en het straalt rust uit. Belangrijk voor mijn cliënten."

KUNGFU

Zuurdeeg heeft zijn plek helemaal gevonden. Via omwegen is hij in de wereld van acupunctuur terechtgekomen. ,,Ik was vroeger als kind al geïnteresseerd in bijvoorbeeld krijgskunst (Kungfu) en (genees)kunst. Heb ook enorm veel gelezen over acupressuur, kruiden en het verbanden leggen tussen de manier van leven van mensen en lichamelijke klachten.''

Hij vervolgt: ,, Ik kreeg steeds meer vragen van vrienden en bekenden. 'Pepijn, ik heb zo'n last van mijn pols, weet jij raad'? Ik merkte dat ik het leuk vond om iemand weer in zijn of haar kracht te zetten."

Hij nam een besluit en volgde de studie voor acupunctuur. Inmiddels is hij gecertificeerd acupuncturist en aangesloten bij Beroepsvereniging Zhong.

RIVIEREN

Zuurdeeg werkt volgens een bepaalde denkwijze. ,,In de acupunctuur hebben we het over meridianen en energie (Qi) in ons menselijk lichaam. Ik zie de meridianen als een netwerk van rivieren en beekjes. De energie als het water dat in de rivieren stroomt en het landschap als het menselijk lichaam. Zolang als het water vrij blijft stromen wordt het landschap bevloeid en zal alles goed groeien en bloeien."

EVENWICHT

Als dit proces niet onnodig wordt verstoord kun je spreken van een dynamisch evenwicht (dynamic balance). ,,Maar als er overstromingen plaatsvinden of er is juist sprake van droogte, is er een verstoring van het evenwicht. Met acupunctuur geven we de instructie om als het ware verschillende sluizen te openen, te sluiten of een dam door te prikken. Mijn doel voor de cliënt: zorgen dat het dynamisch evenwicht weer terugkomt. Ook vind ik het leuk om in simpele bewoordingen uit te leggen hoe het lichaam werkt en reageert." 

REALISME

Van 'zweverigheid' is bij Zuurdeeg echter geen sprake.

,,Zeker niet. Na een uitgebreide briefing ga ik direct aan de slag met de pijn of andere klacht waar iemand op dat moment last van heeft. Soms is een behandeling voldoende, er zijn ook klachten waar meer behandelingen voor nodig zijn. Maar uitgangspunt is en blijft: iemand weer in balans brengen."

Dynamic Balance Acupunctuur. Annastraat 5 Oosterbeek. Telefoon: 06-42 78 76 78. Internet: www.dynamicbalanceacupunctuur.nl