• Het nieuwe team van Schoonoord, met Robert en Suzan van Silfhout en chef-kok Mark Vos

    Marc Nickel

Nieuwe eigenaars Schoonoord

OOSTERBEEK Robert van Silfhout (46) kijkt nog eens rond. ,,Ik vind het mooi om nu eens echt iets voor mezelf te hebben'', zegt hij. Samen met zijn vrouw Suzan (44) nam hij restaurant Schoonoord over van John en Monique van der Heijden.

Marc Nickel

Van Silfhout kreeg de horeca met de paplepel ingegoten. Zijn vader zit 57 jaar in dit vak, onder meer bij restaurant Campman. Van zijn moeder kreeg hij de passie mee om gasten te verzorgen en het voor hen gezellig te maken. Hij heeft 30 jaar horeca-ervaring. ,,Bij de Branding, De Kromme Dissel, Kleyn Hartenstein, Klein Zwitserland en de Leeren Doedel'', somt hij op.

LAKEI Hij begon als afwasser, werkte zich op naar de bediening, was later compagnon en ook ruim 20 jaar fulltime lakei bij het koningshuis. ,,Ik ben nog met Prins Bernhard mee op vakantie geweest.'' Hij leerde daar zijn vrouw Suzan kennen, die in de keuken werkte. Robert wordt nog steeds voor bijzondere gelegenheden als lakei gevraagd.

Hij zal de komende tijd hiervoor minder beschikbaar zijn. Suzan en hij zijn druk bezig geweest met aanpassingen. Zo is de vloer vernieuwd, worden er lampen vervangen en verhuist de stamtafel van de serre naar het bargedeelte. ,,We hebben hierbij veel hulp gekregen van familie, vrienden en vaste klanten van De Leeren Doedel'', zegt Suzan. ,,Die boden spontaan aan om ons te helpen.''

AIRBORNE Toch blijft er ook veel hetzelfde. Vaste klanten zoals de Engelse veteranen hoeven niet bang te zijn dat ze hun 'Airborne pub no 1' niet meer herkennen. Jaarlijks strijken ze er neer tijdens de herdenkingen. Schoonoord was tijdens operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog een noodhospitaal, waar de gewonden van de 1e Engelse Airborne Divisie werden verzorgd.

Robert is zich bewust van deze historie. Het is dan ook geen verrassing dat de foto's met soldaten erop en wapenschildjes van regimenten en divisies een plek houden. ,,Ik heb bloemen gelegd op de Airborne Begraafplaats Oosterbeek en de Airborne Wandeltocht gelopen.'' Tijdens dit grootste eendaagse wandelevenement ter wereld worden de tijdens Operatie Market Garden gesneuvelde soldaten herdacht.