• Ilse Oosterkamp

Kinderspel maakt leren makkelijker

OOSTERBEEK Meino Doornbos is remedial teacher. ,,Er is een groot verschil tussen remedial teaching en bijles. Bij bijles herhaal je de oefenstof, maar kijk je niet verder naar de achterliggende oorzaken van leer- of concentratieproblemen." Meino gaat bij Kinderspel verder. ,,Ik ben een psychomotorisch remedial teacher en doe daarom eerst gericht onderzoek naar het kind. Ik ga doelgericht te werk."

Feike Klomp

Tijdens de sessies hanteert Meino leuke en uitdagende oefeningen. Deze zijn tastbaar, waarbij voelen, kijken, horen en bewegen centraal staan. ,,Mijn ervaring is dat de kinderen dit leuk vinden om te doen. Een paar voorbeelden. ,,Neem de oefening 'Samen tien'. Het kind gooit een bal naar mij en ik gooi deze weer terug. De bedoeling is om ondertussen rekenoefeningen te doen. Bij dit 'leerspel' moet het kind rekenen en bewegen tegelijk. Daardoor onthoudt het kind de leerstof beter." Een ander voorbeeld: ,,Ik leg een koord op de grond en leg er papieren cijfers op. Door over het koord te 'wandelen' leert het kind een getal te herkennen en begrijpt het daarna ook wat optellen is." Het voordeel is ook dat de kinderen spanning kwijtraken. ,,Ik zie ze al snel opbloeien en meer vertrouwen krijgen. Bijkomend voordeel: we pakken niet alleen de symptomen aan, het heeft ook op langere termijn een positief effect." Meino Doornbos is geregistreerd bij de Beroepsvereniging LBRT (Landelijke Beroepsvereniging Remedial Teachers). Daarmee voldoet ze aan de gestelde kwaliteitseisen op het gebied van opleiding, kennis en vaardigheden, werkervaring en beroepsethiek.

INSCHRIJVEN Is je kind gespannen op school of heeft het moeite met lezen, rekenen of spelling? Ziet je kind op tegen de citotoets die in april voor de deur staat? Meino Doornbos van RT-praktijk Kinderspel begeleidt kinderen van 4 tot en met 11 jaar die te maken hebben met leerproblemen of leerstoornissen. Vanaf maandag 1 februari start ze met een speciale training: de Cito Zeker-training. ,,Deze training is bedoeld voor kinderen uit groep 8 die (te) veel last hebben van spanning rondom de Cito-eindtoets." De training bestaat uit elf bijeenkomsten van een uur die kinderen zelfvertrouwen geeft bij het maken van de Cito-eindtoets. Ook leert ze de kinderen om te gaan met stressvolle situaties door middel van ademhaling en zelfinstructie. Meino: ,,Ik leer de kinderen ook hoe ze een vraag aan moeten pakken. Wat moeten ze eigenlijk doen als ze een vraag zien? Om elk kind veel aandacht te geven, houd ik de groepjes bewust klein; tussen de twee en maximaal vier kinderen."

Kijk voor de exacte data en de locatie op de website van RT-praktijk Kinderspel. RT-praktijk Kinderspel.

Paul Krugerstraat 14, 6861 CT Oosterbeek. Telefoon 06-28342690. E-mail: info@rt-kinderspel.nl Internet: www.rt-kinderspel.nl