• Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst

Een woonwinkel en brasserie onder één dak

RENKUM Het is een telkens terugkerend onderwerp op de agenda van winkeliersverenigingen en de lokale politiek: leegstand in de winkelstraat. Ook in de Renkumse Dorpsstraat een hoofdpijndossier. Toch zijn er altijd kansen. Leegstand daagt uit en inspireert. Een gastvrij kijkje in Uden leert dat je altijd in kansen moet blijven denken. De actieve ondernemers Minguel en Daniëlle Pelucarte vertellen er graag meer over tijdens het bezoek van Chris Jongboer, voorzitter van ondernemersvereniging Renkum Centrum.

Feike Klomp

 

Brasserie De Eetkaamer is een woonwinkel en een brasserie tegelijk. Als je de zaak binnenwandelt, proef je op de eerste plaats natuurlijk die zo kenmerkende Noord-Brabantse gemoedelijkheid. In het ene deel kun je genieten van een kop koffie, een lunch of een diner. Loop je naar de andere kant van de zaak, wandel je langs een bijzondere collectie woonartikelen. Alles wat je ziet in de zaak is te koop. 

 

CONCEPTSTORE ,,Uitdagingen aangaan zit in ons bloed", legt Daniëlle Pelucarte in De Eetkaamer uit. ,,Een conceptstore sprak ons als idee aan, zeker nadat gepensioneerde ondernemers uit Uden ons nog eens extra aanspoorden. 'Iets' met horeca doen sprak ons wel aan." De opening van hun droom ging niet zonder slag of stoot. ,,Banken vonden het een moeilijk verhaal, we kregen niet direct groen licht. Ook de gemeente keek eerst de kat uit de boom. Nu is er steeds meer belangstelling voor ons concept. Mooi dat ook 'Renkum' nieuwsgierig is."

 

SAMEN Minguel Pelucarte over het concept: ,,De trigger was ook om lege panden vol te krijgen. Zo kun je nog veel meer combinaties in een pand bedenken. Wie weet zijn er mensen die graag willen ondernemen maar het nu niet aandurven." Andere ideeën: een kapper met kleine horeca en een schoonheidsspecialiste. Een fietsenzaak waar je ook wat kan drinken of een klein hapje kan nuttigen. Een koffiezaak waar workshops zijn. Ach, zo zijn er talloze andere combi's mogelijk. Samen trek je meer mensen, het versterkt elkaar. Wij merken het in de praktijk." Dat blijkt. In de zaak werken pakweg 25 bevlogen mensen die de boodschap van de Pelucartes snappen en uitdragen.

 

MISFITS Daniëlle neemt de verslaggever en Chris Jongboer, de voorzitter van ondernemersvereniging Renkum Centrum, mee naar een pand een stukje verderop. ,,Hier werken nu ongeveer 40 jonge ondernemers, de Misfits. Zij mogen gebruik maken van het leegstaande pand van de Rabobank." Een win-winsituatie bij uitstek. Jonge ondernemers kunnen zich in een heuse werkomgeving ontwikkelen, het barst van de creativiteit en het pand 'leeft'. Zoiets zou je ook kunnen doen in het voormalige pand van de bibliotheek aan het Europaplein in Renkum.

Als het aan Chris Jongboer ligt is Uden een lichtend voorbeeld voor de gemeente Renkum. ,,Sommige pandeigenaren staan ervoor open. Uden laat zien dat je kansen kan pakken."