• Arie van de Graaff, Simone Bruggenkamp en Joke van de Graaff: 'We blikken terug op mooie jaren'.

    Feike Klomp Tekst

Bakkerij Hus sluit de deuren

OOSTERBEEK Er is geen pinautomaat, geen website en geen Facebookpagina. Bakkerij Firma P. Hus deed er nooit aan, terwijl het aan vaste klanten nooit heeft ontbroken. Toch sluit dit unieke Oosterbeekse bakkerszaakje eind juli de deuren. Arie en Joke van de Graaff gaan met pensioen. Het is mooi geweest.

Feike Klomp

Als je het kleine maar dappere winkeltje binnenkomt waan je je even in een andere tijd. Het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. En dat maakt Firma P. Hus extra bijzonder. De zaak zelf behelst amper een paar vierkante meter. Maar het kakelverse brood kwam wel degelijk uit de eigen bakkerij, achterin het historische pand, dat in de nabije toekomst plaats moet maken voor nieuwbouw.

BOUWPLANNEN Arie van de Graaff (64): ,,We weten al tien jaar dat hier bouwplannen voor appartementen zijn. Op dit moment weten we nog niet waar we gaan wonen. Overigens moeten we hier niet weg, maar mogen we weg. Feit is dat we er 28 juli een punt achter zetten."

GEBOREN Van de Graaff blikt samen met zijn vrouw Joke en hun oudste dochter Simone Bruggenkamp terug op vele bijzondere 'bakkersjaren' in Oosterbeek: ,,Zelf ben ik hier geboren. Mijn ouders, Jaap en Elsa, begonnen hun bakkerszaak in 1950." Graag legt hij ook uit waarom de zaak Firma P. Hus heet: ,,Mijn vader nam de zaak destijds over van een neef Hus. Sowieso was Hus een grote naam in bakkersland in Nederland. Vooral in Den Haag."

43 JAAR Arie van de Graaff kreeg als zoon natuurlijk veel mee van het bakkerswerk van zijn vader. ,,Tja, veel keus had ik niet", lacht hij. ,,In 1975 nam ik de zaak over. Daarmee heb ik dus 43 jaar de bakkerszaak gerund." In 1982 sloot zijn vrouw Joke zich bij Arie aan, en trok ook in de zaak: ,,Ik kwam uit de zorg en had totaal geen bakkerservaring. Zo ging dat toen."

Simone Bruggenkamp, dochter van Arie en Joke, was ook één van de gezichten van het knusse zaakje, pal aan de Utrechtseweg: ,,Ik werkte vooral op zaterdag in de zaak. Hoe vaak niet heb gehoord 'is je moeder ziek' is niet meer op een hand te tellen", glimlacht ze naar haar ouders.

VROEG OP Als je een 'warme bakker' bent, moet je ook vroeg uit de veren. Arie hierover: ,,Ja, dat hoort er gewoon bij. Doordeweeks sta ik om 04.30 uur op. Zaterdag om 03.30 uur. Dat heeft natuurlijk gevolgen, bijvoorbeeld voor je sociale leven. Maar het hoort erbij en ik heb het verder met plezier gedaan." Joke: ,,We hebben klanten die al 55/60 jaar hier komen. Dat is echt bijzonder. Verder bezorgt Arie nog steeds bestellingen." Arie: ,,We hadden ook wel vaste klanten die voor brood 'achteromkwamen', of het brood zelf uit de garage haalden. Een kwestie van vertrouwen. We hadden zelfs klanten die nog op rekening betaalden."

Al met al blikken de bescheiden Arie en Joke van de Graaff en dochter Simone terug op mooie jaren. ,,Nu is het goed zo. Het is klaar na 43 jaar", sluit Arie het bijzondere gesprek af.