• berrrydereusfotografie.nl
  • Installatie nieuwe gemeenteraadsleden door burgemeester Agnes Schaap tijdens een speciale raadsvergadering.

    berrydereusfotografie.nl

Nieuw raadsleden beëdigd en geïnstalleerd

OOSTERBEEK Het is een tijd van komen en gaan. Dat past nu eenmaal traditiegetrouw bij de gemeenteraadsverkiezingen. De Renkumse gemeenteraad nam afscheid van twaalf raadsleden die of zelf aangaven te willen vertrekken of te weinig stemmen hadden gekregen. Twaalf raadsleden namen afscheid. Twee vertrekkende raadsleden, Gijs Beekhuizen en Marjolijn Mansvelt Beck-Houpt werden benoemd tot Lid in de Order van Oranje-Nassau. Alle raadsleden werden donderdag beëdigd en geïnstalleerd. 

Feike Klomp

De vertrekkende raadsleden op een rij: GemeenteBelangen nam afscheid van Frank Huizinga en Henk Tiemens, het CDA van Karin Braam, de PvdA van Bram Harmsen. D66 zei gedag tegen Daniëlle Bondt, Peter Kraak en Coen van Dijk, bij de VVD zwaaiden Ed Alofsen en Wouter Hoge af. GroenLinks nam afscheid van Henk Boon.

MANSVELT Marjolijn Mansvelt Beck-Houpt (RZS/PRD) en Gijs Beekhuizen (PvdA) kregen een lintje uitgereikt door burgemeester Agnes Schaap. Vanwege hun langdurige raadslidmaatschap en inzet voor de Renkumse gemeenschap werden zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Marjolijn Mansvelt Beck-Houpt (1944) was sinds 14 april 1998 raadslid voor de VVD. Begin 2007 werd zij fractievoorzitter van de VVD en is dit tot december 2013 gebleven. In december 2013 werd zij, na een breuk met de VVD-fractie, fractievoorzitter van een nieuwe partij Renkum Zelfstandig en Sociaal (RZS). Deze partij kreeg bij de verkiezingen in 2014 één zetel. Marjolijn Mansvelt Beck-Houpt heeft deze laatste raadsperiode als eenmansfractie in de raad gefunctioneerd. In totaal heeft zij zich twintig jaar ingezet voor de Renkumse politiek.

BEEKHUIZEN Gijs Beekhuizen (1960) kwam in 2006 in de Renkumse raad als raadslid van de PvdA. Op 12 april 2010 werd hij benoemd tot voorzitter van de commissie Inwoners en heeft deze functie één raadsperiode bekleed. Op 23 april 2014 werd hij benoemd tot voorzitter van de commissie Leefomgeving. Ook deze functie bekleedde hij één raadsperiode. Gijs Beekhuizen stond aan de wieg van de Besturingsfilosofie die Renkum 'toekomstbestendig' wil maken. De eerste ideeën hiervoor zijn neergelegd in de raadsnotitie 'Als je loslaat, heb je twee handen vrij om te besturen', waarvan Gijs Beekhuizen één van de opstellers was.

INSTALLATIE Twee dagen na het afscheid van de twaalf raadsleden was het donderdagavond tijd voor de beëdiging en installatie van alle 23 raadsleden die zich de komende vier jaar in gaan zetten voor de 'Renkumse zaak'. Dat gebeurde tijdens een korte speciale raadsvergadering. De geïnstalleerde raadsleden zijn: GroenLinks: Charlotte de Roo, Eveline Vink, Marlies de Groot en Sophie Engelsma. GemeenteBelangen: Daniëlle van Bentem, Hermine van den Berg, Jan Streefkerk en Oswald Velthuizen. D66: Jasper Verstand, Rein Bouwman, Mandy Kreuzen en Hanneke Mijnhart. VVD: Ton de Boer, Raymond den Burger, Leonie Rolink-Velthuis en Oscar Hollink. Partij Renkumse Dorpen: John Bartels, Annemiek Nijeboer en Theo Modderkolk. CDA: Pieter van Lent en Jan Wessels. PvdA: Tom Erkens en Rita Weeda. De raad heeft daarmee twaalf mannen en elf vrouwen.

Welke partijen samen coalitieonderhandelingen moeten beginnen is nu nog niet duidelijk. Dat bleek uit het 'duidingsdebat' van vorige week. Winnaar GroenLinks gaat de komende dagen daarom met elke afzonderlijke partij in gesprek.