• Dick Martens

'Zo goed als Cillessen worden'

RENKUM 'Zo vader, zo zoon', was in de zeventiger jaren een familieprogramma op televisie, waarin een panel moest raden wie de vader was van een bekende Nederlander. Uiterlijke kenmerken en vaak ook eenzelfde hobby speelden daarin dan een grote rol. Beide kenmerken zijn heden ten dage zeker van toepassing bij vader Dennis en zoontje Desley van Meerten. Beiden gesierd met dezelfde ondeugende glimlach en geboren met keepershandschoenen aan, want 'het keepersvak' speelt bij het familieduo een meer dan grote rol.

Dick Martens

Vader Dennis stond onder de lat bij onder andere RVW, Duno, CHRC en WAVV, waar hij vorig seizoen nog een belangrijke rol speelde in de strijd om promotie naar de 1e Klasse. Het keepers-dna zit duidelijk ook in zijn zoon Desley (7), anders dan bij zijn andere zoon Dyangelo (13), die liever voetbalt en zijn kunsten ook vertoont bij WAVV-Onder 13. ,,Maar Desley wil alleen maar keepen", legt vader uit.

,,Op zijn vierde trainde hij al bij de kabouters van WAVV. Op een gegeven moment had de club het team ingeschreven voor een toernooi om 'de Coen Moulijn Cup' bij Feyenoord, maar ze hadden geen keeper. Desley wilde wel en eenmaal in Rotterdam ging het snel. Ik was hem voor aanvang een beetje aan het inschieten en toen kwamen er al mensen van Feyenoord informeren naar zijn leeftijd. Na de wedstrijd kwamen ze terug en even later zaten we in de bestuurskamer. Het gevolg was dat ik drie maanden twee keer in de week naar Rotterdam ben gereden. Ook speelde hij een officiële wedstrijd."

JUISTE KEUZE Maar inmiddels had ook Vitesse lucht gekregen van het keeperstalent. ,,Qua afstand (Renkum-Papendal) was dat natuurlijk ideaal en was de keuze snel gemaakt", vervolgt senior, op de tribune van het trainingscomplex van de Arnhemse eredivisieclub, waar junior zich klaarmaakt voor de keeperstraining met Marc te Witt (onder andere doelman geweest bij VVO, Rheden, AZSV en Duno). Een beetje verlegen wil Desley nog wel kwijt dat hij net zo goed wil worden als Jasper Cillessen. Niet bij Barcelona, maar 'gewoon' bij Ajax.

,,Natuurlijk is hij wel erg jong, hij is nog maar zeven, maar hij heeft plezier en doet het goed. Hij moet ook nog kind kunnen zijn. Ook om die reden is Vitesse de juiste keuze geweest. De begeleiding is prima. Samen hebben we een contract getekend en hij is hier volgend jaar ook weer. Hij heeft al te horen gekregen dat hij 'door' is. Er worden twee keer per jaar gesprekken met ons als ouders gevoerd. Over de prestaties, maar ook over gedrag en spelplezier. Ook thuis gaat het prima. Geen onderlinge strijd met zijn broer, die gewoon lekker voetbalt en trots is op zijn broertje. De eerste competitiehelft is voor Desley en zijn team, dat getraind wordt door Gino Roelofs, met een kampioenschap afgesloten. ,,Volgend jaar, als hij in 'Onder 9' gaat spelen spelen, treffen ze, op landelijk niveau, clubs als Feyenoord en Ajax. Dat wordt weer een nieuwe en mooie ervaring. Zolang hij er plezier in blijft houden, dat is echt het allerbelangrijkst. Voor hem, maar ook voor ons als gezin."