• Foto: Cor van de Hurk

Wvv Wageningen legende Gerrit van Elst overleden

WAGENINGEN Op de meer dan respectabele leeftijd van 100 jaar is donderdag, in zijn huidige woonplaats Veenendaal, de legendarische Wvv Wageningen doelman Gerit van Elst overleden. Van der Elst was de laatst overgebleven speler van het Wageningse team, dat in 1948 de nationale voetbalbeker won.

 

Dick Martens

 

De voormalige doelman werd aan de vooravond van zijn 100 jarige verjaardag, die hij op 31 augustus vierde, nog bezocht door onder andere Harold van Kooten en nog een tweetal Wageningen-supporters bezocht. Zij verrasten de eeuweling met het boek '100 jaar Wageningen, een felicitatiekaart en bloemen (zie foto).

 

TROTS Gerrit van Elst heeft als doelman de beide KNVB-finales gespeeld waarin Wageningen acteerde. De groen-witten wonnen beide keren. Hiermee is Wageningen nog steeds de enige Gelderse club die twee keer de KNVB-beker wist te winnen. In de eerste finale, in 1939 op het veld van Eendracht in Arnhem werd PSV met 2-1 verslagen. In zijn tweede finale (in 1948) verliet Van Elst op de schouders van zijn teamgenoten het veld. In het Olympische Stadion in Amsterdam, met DWV als tegenstander, stopte hij in de penaltyserie twee van de drie strafschoppen. Hij kijkt met trots terug op zijn carrière en denkt nog regelmatig terug aan die tijd. Ook kan hij nog moeiteloos de namen oplepelen van zijn teamgenoten die in 1948 binnen de lijnen stonden. Ook kent hij nog veel collega-doelmannen die destijds in de oostelijke afdeling speelden.

 

'FOUTJE VAN MIJ' Van zijn 19e tot en met zijn 36e jaar verdedigde van Elst het doel van Wvv Wageningen. Hij nam afscheid in een beslissingswedstrijd die hij in 1951 met Wvv Wageningen, in de Rotterdamse Kuip, in 1951 speelde tegen DWS. Het was de wedstrijd om het landskampioenschap. Het werd voor de doelman geen wedstrijd om met veel plezier op terug te kijken. ,,We verloren met 1-0. Het doelpunt van DWS was een foutje van mij", erkende hij destijds ruiterlijk.