• Dick Martens/BDU
  • Dick Martens/BDU
  • Dick Martens/BDU
  • Dick Martens/BDU

WMHC moet meerdere erkennen in Oranje zwart

WAGENINGEN Voor de hockeysters van WMHC lijkt het spelen in de Hoofdklasse zich voorlopig tot een seizoen te gaan beperken. Met nog vier wedstrijden op het programma heeft het team van coach Arnoud Boersma negen punten achterstand op de nummer voorlaatst Pinoké. Het duel tegen het bezoekende Oranje Zwart toonde in veel opzichten aan, waarom de Wageningsen nog veel moeten leren om zich te kunnen handhaven of een rol kunnen gaan spelen in de hoogste afdeling van het Nederlandse hockey. Na een dramatisch slechte start, waar er binnen drie minuten al tegen een 2-0 achterstand aan gekeken werd, liep de nummer zes van de Hoofdklasse uiteindelijk uit naar een 6-1 zege.

 

 

Dick Martens

 

 

,,Zo kan en mag je, zeker tegen een ploeg als Oranje Zwart, natuurlijk niet beginnen", somberde Boersma na afloop van de verliespartij. ,,Verdedigend deden we het zeker voor rust niet goed. Als je tegenstander sneller is, moet je ervoor staan en niet erachter zoals wij deden. Dan wordt je afgetroefd en dat gebeurde dan ook. Gelukkig herstelden we ons na rust enigszins. Qua felheid en beleving, maar ook tactisch stond het beter."

 

 

OVERROMPELEN Zoals Boersma ook al memoreerde, liet zijn ploeg zich in de beginfase overrompelen door een veel agressief spelend Oranje Zwart. De Wageningse vrouwen stonden erbij en keken ernaar. Dat resulteerde binnen drie minuten in twee tegentreffers. Een voorsprong die een geroutineerde en goed spelende tegenstander als Oranje Zwart normaliter niet meer gaat weggeven. ,,Vanaf dat moment loop je al achter de feiten aan", vond aanvoerster Ellis Van Brakel. ,,Dat gebeurt ons te vaak. Dat spreekt zich in hockeyland ook rond: 'Fel beginnen tegen Wageningen, dan gaat het bij hen vaak mis'. En dat gebeurde nu dus weer. Oranje Zwart, wat een erg goede ploeg is deed dat perfect natuurlijk. IN fases herstelden we ons dan wel weer, maar we konden dat zeker vanavond niet lang genoeg volhouden."

 

 

BETERE FASE Juist in een betere fase, waar Van Brakel al over sprak, leek Wageningen de aansluiting te gaan pakken, maar vanuit een Wageningse aanval counterde de gasten dodelijk naar de 0-3. Dat was ook de stand bij rust. Na rust zagen de toeschouwers een heel ander Wageningen. Feller en jagend op balbezit. Dat leverde de thuisclub direct een strafcorner op, die door Claudia Veenendaal hard op de keepster werd geslagen. Maar een minuut later schoot Karlijn van der Linden wel raak ('Mijn eerste hoofdklasse doelpunt') en gingen de Wageningse vrouwen op jacht naar meer. Maar hadden daarbij de pech dat een inzet van Nicole van Jaarsveld geen genade vond bij het arbitrale duo. In plaats van 2-3 viel even later de 1-4 en was het duel definitief gespeeld. In de slotfase liepen de gasten nog uit naar 1-6.

,,Je moet een wedstrijd altijd ingaan met strijd en discipline", analyseerde Boersma na afloop. ,,Dat heb ik mijn speelsters zojuist ook in de nabespreking verteld. Ook onthutsend vond ik dat er zo slecht onderling werd gecommuniceerd. Dat gebeurde pas op het moment dat Renée Nonnekes zich daarmee ging bemoeien. Zij heeft het beter neergezet, waardoor wij ook beter gingen spelen. Toch vind ik ons op dit moment te slecht spelen voor het Hoofdklasseniveau. Daar komt veel meer discipline en kwaliteit bij kijken en dat ontbeert ons."

 

 

SPELERSGROEP BLIJFT INTACT Hoewel de degradatie niet meer af te wenden lijkt, houden Boersma en zijn speelsters zich daar niet mee bezig. ,,Wij willen de competitie goed afsluiten en nog een aantal goede wedstrijden spelen", verwoord Van Brakel de doelstelling. We hebben ervaren dat de Hoofdklasse nu nog een stap te hoog is, maar we willen daar weer snel naar terug, want het is echt fantastisch om hierin te hockeyen. Gelukkig heeft de sfeer niet onder de resultaten geleden. Die is en blijft gewoon goed. De spelersgroep blijft ook volgend seizoen grotendeels intact en hoewel we dan ongetwijfeld de ploeg zijn waarop gejaagd gaat worden, gaan we voor het kampioenschap en de terugkeer naar de Hoofdklasse, want daar willen we met Wageningen een vaste waarde worden."

 

 

OP DE GOEDE WEG Ook Boersma is eenzelfde mening toegedaan. ,,We houden de selectie redelijk compleet en er komen versterkingen. Dus dan staat niets een snelle terugkeer in de Hoofdklasse in de weg." Dat zijn ploeg dan de 'te kloppen ploeg' zal zijn, deert hem evenals zijn aanvoerster niet. 'Laat ze maar komen', klinkt het strijdbaar in koor. ,,Ook omdat onze talenten ervoor hebben gekozen voorlopig bij Wageningen te blijven, geeft aan dat we hier toch op de goede weg zijn. Zo hebben er al een zestal Hoofdklasse clubs bij Imme van der Hoek geïnformeerd. Maar ook zij heeft toegezegd hier te blijven. Op den duur zal ze niet meer te houden zijn voor ons en moet ze ook hogerop. Zo realistisch ben ik ook, maar nu kan ze zich ook bij ons nog goed ontwikkelen en daar profiteren wij dan ook graag van."