• Dick Martens

WK kwalificatie voor karter Frits Wernsen

OOSTERBEEK Als je als klein jongetje ziet dat je vader ergens gepassioneerd mee bezig is, daar ook nog eens enthousiast over vertelt, dan wordt het 'Zo vader, Zo zoon' al snel niet alleen een spreekwoord, maar werkelijkheid. Dat gebeurde ook in huize Wernsen, waar vaders liefde voor de kartsport de zoons Henk en Frits 'besmette'. Toch was het voor Frits in eerste instantie geen vanzelfsprekendheid dat hij in vaders voetsporen zou gaan treden. Maar het kwam toch allemaal nog goed, met een kwalificatie voor het WK als ultieme beloning.

Dick Martens 

KARTMONOLOOG ,,We waren een jaar of acht toen we, op vakantie in Italië voor het eerst in een kart stapten", begint Frits Wernsen (36) zijn 'kartmonoloog', die plaatsvindt in de loods in Wolfheze, waar zijn wedstrijdkart wordt geprepareerd voor de laatste race in de strijd om het Nederlands kampioenschap in de Klasse DDT Masters.

,,Ik vond het helemaal niks, had er niets mee en heb de tweede heat aan mij voorbij laten gaan. Maar een paar jaar later kochten we een gebruikt kartje en toen werd het al snel 'een uit de hand gelopen hobby'." Maar Werners passie is ook direct zijn motivatie, volledig in de filosofie van oud-Formule 1 coureur Michael Schumacher, wiens spreuk: 'Once something is a passion, the motivation is there'. Voor de Oosterbeekse karter meer dan alleen een kreet is.

 

GESTOPT De beide broers maakten snel naam in kartend Nederland en waren vaak elkaars concurrenten, waarbij het op het podium vaak 'stuivertje wisselen' was. Maar toch waren de successen geen garantie voor het voorzetten van de kartcarrière.

,,Tot driemaal toe ben ik gestopt, verkocht ik alles, vond ik het mooi geweest, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Hoewel de rentree in 2013 even vertraging opliep door een sleutelbeenbreuk, ben ik blij weer begonnen te zijn. In de kart (in de DDT-Master Klasse) kan ik mijn hoofd leegmaken, na weer een drukke werkweek (Wernsen is operationeel manager franchise formule). En succes is natuurlijk altijd leuk, zeker als je je kunt kwalificeren voor een WK. Dat is nu gelukt en race ik, in de klasse voor RotaxMax Motoren van 4 tot en met 11 november in Portugal de Grand Finals. Daarmee komt echt een droom uit. Dit had ik nooit voor mogelijk gehouden."