• Débaldérin-wedstrijdsecretaris Menno Kroonen (links) en secretaris Allard van Nierop zijn trots op hun gezellige vereniging, de oudste studentenkorfbalclub ter wereld.

    Dick Martens

'Wij zijn de oudste club ter wereld'

WAGENINGEN Korfballen is een van de meest 'Nederlandse sporten' die er bestaat, ook studeren is van alle tijden, maar de combinatie korfballen en studeren zeker ook. Studentenstad Wageningen vormt daarop geen uitzondering. Daar floreert de Wageningse Studenten Korfbal Vereniging Débaldérin al sinds 1973. ,,Daarmee zijn wij zelfs de oudste studentenkorfbalvereninging in Nederland en zeker ook van de wereld", aldus secretaris Allard van Nierop.

Dick Martens

Natuurlijk wordt er op Sportpark de Bongerd gewoon gekorfbald, maar vergeleken met andere (niet studenten) verenigingen zijn er wel wezenlijke verschillen. Er is bij Débaldérin, waar het ledental rond de 60 schommelt, geen jeugdafdeling, maar er zijn ook bijna geen leden die ouder zijn dan 30 jaar. ,,De samenstelling van onze twee teams wisselt nog wel eens ", lacht wedstrijdsecretaris Menno Kroonen. ,,Leden studeren af, of vertrekken voor lange stages, maar nog altijd lukt het ons toch weer om de teams gevuld te krijgen.''

PUNTLOOS Momenteel acteert het eerste team in de vierde klasse C. ,,Daar zijn wij de hekkensluiter en nog puntloos. Mede daarom gaan we het vanaf volgend seizoen wat over een andere boeg gooien. We doen een stapje terug en breedtekorfbal in de vijfde klasse spelen. Dat betekent dat ons standaardteam tegen tweede en derde teams in competitieverband uit gaat komen. Ook spelen we dan meer in de buurt van Wageningen. Het is een bewuste keuze die wij maken. Natuurlijk gaan we voor resultaten, maar plezier is echt het allerbelangrijkste."

MIDWEEKTEAM Naast het zaterdagteam is er ook een midweekteam. ,,Voor studenten die een laagdrempelige instap in korfbal willen maken en voor mensen die zich niet elke week willen binden. Als je niet wekelijks kunt spelen, is dat een ideale manier om toch lekker te kunnen korfballen. Het is dan ook rond de wedstrijden erg gezellig. En gezelligheid is echt onze drijfveer. Niet alleen op het korfbalveld, maar zeker ook daarbuiten. Ook organiseren we het Veluwecup toernooi, maar ook de strijd om de Veluwe G-Cup, een evenement speciaal voor verstandelijk gehandicapte korfballers uit het hele land." Momenteel maakt de vereniging zich op voor het 45-jarig lustrumfeest. ,,We zijn echt trots op onze club, die het hoofd toch al sinds 1973 prima boven water houdt."