• Het ambitieuze 'Taekwondo-kwartet' van Sjabbens Sports & Health.

    Dick Martens

'Wij komen er echt aan hoor'

RENKUM Bij Sjabbens Sports & Health in Renkum kan 'sportief Renkum en omgeving' kiezen uit een grote diversiteit aan sporten. Lichaam en geest kunnen worden getraind, recreatief maar ook in wedstrijdverband. Daarbij is taekwondo misschien wel de meest onbekende sport, maar zeker geen 'ondergeschoven kindje'. In diverse leeftijdscategorieën worden ambities waargemaakt en verrassende resultaten geboekt, waarbij het opvalt dat dat gebeurt met een aanstekelijk enthousiasme van zowel 'routine als jeugd'.

Dick Martens

Illustratief daarvoor zijn Jody Hendrix (31), de routinier die onlangs slaagde voor zijn vierde dan en het jeugdige trio, Lienke Blom (15), Chris van Hal (14) en Kim Mons (14). Het jeugdige drietal leverde eveneens een bijzondere prestatie, door te slagen voor de eerste dan of eerste poom (de benaming voor een dan voor deelnemers onder de 15 jaar). Toch was taekwondo voor het kwartet geen vanzelfsprekendheid.

BRUCE LEE ,,Ik heb eerst bij RVW gevoetbald, maar eigenlijk had ik niet zoveel met teamsporten en ben ik op zoek gegaan naar wat anders", aldus Hendrix. ,,Ik keek al veel naar Bruce Lee-films. Ik ben gaan zoeken of je die vechtsporten ook hier in de buurt kon doen. Zo kwam ik bij Sjabbens terecht. Taekwondo heeft mij vervolgens gegrepen."

LEUK Lienke tenniste, maar dat bleek toch niet 'haar' sport. ,,Het leek mijn moeder leuker als ik taekwondo ging doen. Ik vond dat eigenlijk niet, maar achteraf ben ik blij dat ik die stap heb gezet. Ik heb een lesje meegedaan en ben niet meer weggegaan. Het is gewoon hartstikke leuk." Chris en Kim stapten al snel bij Sjabbens binnen. ,,Wij hebben eerst aan judo gedaan, maar vonden dat toch wat saai. Bij taekwondo heb je meer mogelijkheden, meer dan bijvoorbeeld de houtgrepen en worpen bij judo."

DISCIPLINE Letterlijk vertaald uit het Koreaans betekent Tae; voet, kwon is hand of vuist en do betekent de manier of de weg. Taekwondo betekent letterlijk 'de manier van de voet en de vuist'. Het doel is het ontwikkelen van een goede zelfverdediging door middel van conditie, zelfvertrouwen en discipline. ,,Dat is precies waarom wij die sport doen", klinkt het in koor. Vooral 'de meiden' hebben er meer zelfvertrouwen door gekregen. ,,Ja, dat klopt. Niet dat we altijd maar vechten hoor. Dat doen we lekker hier of tijdens de wedstrijden."

De progressie die wordt gemaakt leverde dus onlangs een mooi en geslaagd dan- of poomexamen op. Dat is niet voor iedereen weggelegd, daar moet je echt wel wat voor doen en kunnen. ,,We trainen drie- tot vier keer per week en hebben dan ook onze wedstrijden nog. Maar dat hebben we er graag voor over."

BREKEN Bijvoorbeeld het toewerken naar de examens, waar naast een theorietoets van vijftien vragen ook het getrainde in de praktijk moet worden gebracht voor een driekoppige jury. ,,De praktijkonderdelen zijn onder andere verplichte figuren, one-steps, zelfverdediging, sparren en breektesten, waarbij je met je hand en voet drie planken moet 'breken'." Vooral de meiden zijn ambitieus en willen naar de nationale selectie. Ze geven alvast een statement af: ,,Let op, wij komen er echt aan hoor!"