• Annemiek van Vleuten reed afgelopen week de Boels Ladies Tour, waar onder andere gestart en gefinisht werd in Arnhem.

    Dick Martens

Van Vleuten wil vlammen op WK

WAGENINGEN Voor Annemiek van Vleuten stond en staat dit wielerseizoen vooral in het teken van de Giro Rosa en het WK op de weg in het Engelse Yorkshire. De missie 'Giro Rosa' slaagde met glans, inmiddels is de focus richting het WK ingezet. Daar wil ze vlammen.

Dick Martens

Na haar succesvolle revalidatie van die vervelende kniebreuk, greep ze ook nog overwinningen in de klassiekers Strade Bianche en Luik-Bastenaken-Luik en won ze in Ede, in haar achtertuin, de Nationale tijdrittitel. Als laatste voorbereiding van wat de kroon van weer een succesvol wielerseizoen moet worden, was ze actief in de Boels Ladies Tour, waarvan ze de twee eerdere edities al op haar naam schreef. Getooid met nummer een won ze de proloog en kon het leiderstricot ook de volgende dag nog aantrekken. Daarna ging 'het Oranje' naar de concurrentie en eindigde van Vleuten uiteindelijk als zesde in de eindklassering. Maar ze gaf al wel aan 'hongerig' uit te kijken naar het WK, waar ze in zowel de tijdrit als de wegwedstrijd denkt kansrijk te zijn. Daar konden ook twee valpartijen geen verandering in brengen.

MOEDER Voorafgaand aan de start van de Boels Ladies Tour besloot van Vleuten in overleg met de ploegleiding van Mitchelton-Scott niet te rijden in wedstrijden in Noorwegen en Zweden en verscheen ze ook niet aan de start bij het EK in Alkmaar. ,,Voor de verandering was ik dit jaar ook eens bij de verjaardag van mijn moeder thuis. De dag na haar verjaardag zijn we samen per auto naar Italië vertrokken. De eerste dagen moest ik het daar rustig aan doen en daarom was het leuk dat ze mee was, want het is wel eens een uitdaging om voldoende tijd voor familie en vrienden te vinden. Ik denk dat ik dat een van de grootste opofferingen vind." Maar toch beleefde van Vleuten ook nu weer veel plezier en genoegdoening aan de alweer derde hoogtestage van dit wielerseizoen en daalde ze met een goed gevoel weer af naar Wageningen en de start van de Boels Ladies Tour.

BEKEND TERREIN Maar de derde overwinning op rij leek er bij voorbaat niet in te zitten. ,,Het parcours was zodanig veranderd dat het eigenlijk een totaal andere koers werd. De Limburgse heuvels waren eruit en de lange tijdrit ook. Een andere koers dus, die wat minder op mijn lijf geschreven is." Maar in de slotetappes was het voor van Vleuten qua parcours, bekend terrein. De zaterdagetappe startte in Arnhem en voerde de rensters ook nog door Otterlo, Ede, Veenendaal en Rhenen, om uiteindelijk in Nijmegen te finishen. Op zondag werd er in Nijmegen gestart en gefinisht in Arnhem. Daar keek van Vleuten al vooruit richting het WK. ,,Ik koerste wel met gemengde gevoelens. Die sprintetappes geven stress. Dit was dan toch niet helemaal ideaal richting het WK. Ik heb die wedstrijden niet echt nodig. Ik kan heel goed trainen, waarbij ik mij goed kan afbeulen en waar je dan niet de risico's hebt die je in koersen wel hebt. Daarom maakt mijn favoriete hoogtestageplek, Livigno, mij blij en hongerig om te koersen en af te zien. Ik sta straks goed gefocust aan de start van het WK, waar ik op beide onderdelen hoop de regenboogtrui te kunnen veroveren. Die valpartijen waren vervelend, maar het lijkt gelukkig mee te vallen."