• Fragment uit de 'Wageningse Muur' van vorig jaar.

    Dick Martens

Wielerspektakel op Wageningse Berg zaterdag 3 juni

WAGENINGEN De 33e Wielerronde De Wageningse Muur op zaterdag 3 juni is een fietsfeest voor jong en oud. Het programma begint om 16.00 uur met tijdritten voor lokale fietsliefhebbers. Daarna volgen de 60 kilometerwedstrijd voor Sportklasse en Masters, de Rabobank Dikke Banden Race voor basisschoolleerlingen en als afsluiter de Elite/Beloften en Amateurs over 80 kilometer. De winnaar van de laatste race ontvangt om 21.30 uur de zoenen van de rondemissen.

TIJDRIT De opwarmer van het programma is de tijdrit voor liefhebbers. Veel deelnemers komen uit Wageningen en nabije omgeving. Deze rijders maken veel toertochten over de Utrechtse heuvelrug en de Posbank. Thuisrijder Robert Braam liet in de laatste editie zien ook de liefhebbers bijna 40 km/u nodig is voor de winst. Bij de vrouwen hoopt oud-Wageningse Liesbeth Mollema deze editie een hattrick te scoren.

SPORTKLASSE Om 17.00 uur spelden de Sportklasserijders en de Masters de rugnummers van Alfa Accountants en Adviseurs op. Zij rijden een koers over 27 ronden, oftewel 60 kilometer. Er staan al ruim 120 renners op de inschrijflijst en het peloton zal op de dag zelf nog wat uitbreiding krijgen. Onder de inschrijvers zijn veel oud-winnaars. Meest opvallende naam is Henne van Zanten die 16 jaar geleden bij de Elite won en nu als Master komt tonen dat hij het kunstje nog niet verleerd is. Van Zanten moet wel afrekenen met Wageninger Adrie Frijters die meermaals de bloemen pakte bij de Amateur-categorie. Uit Bennekom, Remkum, Heelsum en Ede heeft zich een grote groep andere kanshebbers gemeld. Zij zullen de aanmoedigingen nodig hebben in de strijd tegen rijders die vanuit alle provincies naar Wageningen komen.

RABOBANK DIKKE BANDEN RACE Rabobank Vallei en Rijn is een trouwe sponsor die de jongste jeugd stimuleert om actief te worden op de fiets. De Dikke Banden Race is speciaal voor de basisschoolleerlingen. De kinderen van 7-9 rijden een ronde van 2,1 kilometer. De kinderen van 10-12 twee ronden. Zij mogen alleen op een fiets met dikke banden (stadsfiets, mountainbike) meedoen. Een helm is verplicht en kan geleend worden bij de organisatie. Aanmelden kan op de dag zelf bij het parcours. Rabobank zorgt voor leuke prijzen, de winnaars mogen een half jaar meetrainen bij de wielervereniging Ede en meedoen aan de landelijke finale van Dikke Banden Races.

ELITE'S/BELOFTEN

Honderd sterke rijders hebben zich al aangemeld voor de topcategorieën van het Amateurwielrennen. Een grote kanshebber is Luntenaar Jaap de Jong die rijdt als semiprof bij de Franse ploeg AG2R. In 2015 stond er geen maat op zijn demarrage op de klim vanaf de Rijn. Vorig jaar moest hij opboksen tegen een ploeg uit Australië, maar dit jaar heeft hij zijn zinnen gezet op een nieuwe zege. Hij zal wel moeten afrekenen met Rens te Stroet die vorig jaar net voor de Jong eindigde en oud-winnaars Edwin Wielink en Eddy van IJzendoorn. Met Bouke Gerritsma, Peter Jansen, Luuk Rutten, Pieter ten Kortenaar, Niels van der Pijl en Sjors Beijer heeft Wageningen ook de nodige ijzers in het vuur. Het beloofd weer een spektakel met aanvallen vanuit het vertrek te worden.

De Wageningse Muur is de ultieme kans om topwielrennen van dichtbij te beleven.