• Picasa

Warmte ook hot item bij Outdoor Gelderland

OOSTERBEEK De zinderende temperaturen zijn het gesprek van de dag en zo ook op Outdoor Gelderland. Bij welke temperatuur is het verantwoord om topsport te bedrijven en wanneer niet meer? Die vraag moest de organisatie vandaag beantwoord zien te krijgen. ,,Wat we ook besluiten, het paardenwelzijn staat voorop", aldus Chris van Dam namens de organisatie. Oosterbekers Hans Peter Minderhoud, Edward Gal en Gerco Schröder besloten zich terug te trekken na overleg met familie Glock, de eigenaar van hun paarden.

,,Uiteraard respecteren we die beslissing", zegt Chris van Dam. ,,Iedere ruiter en eigenaar is verantwoordelijk voor zijn eigen paard en kent zijn paard het best. Op het moment dat je het gevoel hebt dat het welzijn in gevaar komt, moet je beslissen niet te starten."

De beslissing van Team Glock leidde tot overleg met de bij Outdoor Gelderland betrokken veterinairen. Die bleken beiden van mening dat er bij de huidige omstandigheden geen gevaar is voor ruiter en paard. Dressuur vergt een langdurigere maximale inspanning van de paarden dan het springen, maar de dressuurruiters rijden 's ochtends en 's avonds hun proeven waarbij het kwik maximaal rond de 26 á 27 graden blijft. ,,Met deze wetenschap hebben we de dressuurruiters bijeen geroepen. Willen ze rijden, dan faciliteren we. Willen ze niet rijden, dan respecteren we dat en cancelen we de wedstrijd. De overige ruiters hebben aangegeven graag te willen starten. Uiteraard houden we de vinger aan de pols. Zodra we het gevoel hebben dat we risico's nemen, stoppen we", aldus Van Dam.