• Pauw Media

Wageningse trainers treffen elkaar in streekderby

WAGENINGEN Het was een regelrechte stunt afgelopen zaterdag. In Hulshorst versloeg de hoofdmacht van vv Barneveld de gelijknamige ranglijstaanvoerder met 1-2. Dit moet volgens de club de aanzet zijn voor een succesvol restant van dit voetbalseizoen. In gesprek met de hoofdtrainer, Marcel Nijhuis (46) uit Wageningen. Hij treft morgen een andere Wageninger, Bob Jansen, de coach van opponent Harskamp. ,,Het moet te doen zijn een prijsje te pakken dit seizoen."

Jurre Jochemsen

VVB zorgde zaterdag dus voor een daverende verrassing door koploper Hulshorst in eigen huis met 1-2 te verslaan. Daardoor zijn de verschillen in de top van de vierde klasse B van het zaterdagvoetbal nog een stukje kleiner geworden. De blauwgelen staan vijfde. Hulshorst, nog altijd de koploper, heeft 'slechts' zes punten meer. Morgen stuit Nijhuis dus op 'collega-Wageninger' Bob Jansen. ,,Hij heeft vooral een SKV-verleden, terwijl ik bij ONA en Wageningen 1911 speelde. Ik ken hem eigenlijk alleen oppervlakkig, verder niet echt."

Terug naar afgelopen zaterdag. Nijhuis en zijn manschappen genoten na afloop enorm van de stunt bij de koploper. Enig geluk kwam er bij de zege wel kijken, helemaal onverdiend was die ook weer niet. ,,In de eerste minuten waren zij de bovenliggende partij, maar daarna kwamen wij er steeds beter in en kregen we kansen. Uiteindelijk beslisten we het dus in de tweede helft. Echt een prachtige overwinning natuurlijk. Er is wel een feestje gevierd. Maar de focus moest daarna toch ook alweer snel naar de laatste competitiewedstrijden van dit kalenderjaar."

De verschillen in de (sub) top van de vierde klasse B zijn klein. Dat realiseert ook Nijhuis, in het dagelijks leven hoofd logistiek bij horecagroothandel VHC Kreko, zich terdege. ,,Dat kun je wel zeggen, het is wat dat betreft prachtig. Als we na de eerste competitiehelft, volgende week zaterdag, bij de eerste vijf staan, dan doen we het gewoon goed. Vorig jaar werden zesde en dat moet dit jaar beter. Een plek bij de eerste vijf is het doel, met uitzicht op een prijsje. En de laatste twee ronden staan nog Veluwse Boys-Otterlo en Hulshorst-Oeken op het programma. Er gaan dus nog ploegen in de top punten verliezen. Daar hopen wij van te profiteren. Zes punten tegen Harskamp en Prins Bernhard, daar gaan we voor."

ONDERSCHATTING Grootste gevaar is logischerwijze het onderschatten van de opponent van morgen, na de stunt van vorige week. ,,Dat heb ik dinsdag voor de training meteen aangegeven. Zaterdag was zaterdag en zaterdag is zaterdag. Vorige week moeten we achter ons laten."

Wat is de kracht dit seizoen op sportpark 't Nieuwe Oost? ,,De sfeer is allemaal wat beter en rustiger dan vorig jaar toen er te veel eilandjes waren. Er werd destijds niet in dienst van het elftal gespeeld en er ontstond wrijving. We zijn meer een écht team." Kleine probleempjes blijven er echter altijd bestaan. Nijhuis vertelt over de vertrekkende spits Sertac Barutcu. ,,Hij had wat 'privé-dingetjes' wat ook tot uiting kwam in het veld. Hij zat niet lekker in zijn vel en nam soms het team daarin mee. Het kwam allemaal in een negatieve spiraal. Uiteindelijk vond hij dat zelf ook en leverde hij zijn spullen in." Kernkwaliteit dit jaar is dat er daarna meteen iemand opstaat. ,,Ik bracht Adem Sanli in de spits en die deed het gewoon goed. Verder ben ik ook tevreden over de ontwikkeling van jongens als Herald van Middendorp en Omar Yama. Wat dat betreft groeien we op alle fronten."

Nu het vertrouwen zo groot is en de verschillen op de ranglijst zo klein, lijkt de euforie niet te stuiten bij VVB. Nijhuis waagt zich zelfs aan dagdromen. ,,Veel ploegen kunnen dit seizoen gaan meedoen om de titel. Als iedereen fit is en blijft en we kunnen blijven spelen in een min of meer vaste opstelling, kunnen we steeds sterker worden en is echt alles mogelijk. Tja, waarom niet?"

Zaak tijdens de tweede competitiehelft is om de grilligheid, die het team tijdens de eerste fase van dit seizoen toch ook wel typeerde, uit het elftal te krijgen. ,,Ja, joh, als je sommige wedstrijden zoals tegen Vierhouten - die we verloren - hadden gewonnen, stonden we nog hoger op de ranglijst. Dat is en blijft natuurlijk eeuwig zonde. Toch heb ik wel vertrouwen in verbetering met onze brede en stabiele selectie."

AMBITIES Hoe zit het met de persoonlijke ambities van de hoofdtrainer, die nu aan zijn derde seizoen bezig is. ,,Tijdens het eerste seizoen stapte ik halverwege in (na het ontslag van de vorige hoofdtrainer Ron Paschedag, JJ). En vorig jaar heb ik mijn trainersdiploma UEFA B, het vroegere TC2, gehaald. Doel is dus in de toekomst een tweedeklasser of derdeklasser te trainen. Maar dat zien we later wel. Laten we hopen met VVB de derde klasse te halen."