• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Wageningse kampioenen groots gehuldigd (update en meer foto's)

WAGENINGEN In de feestelijk aangeklede sporthal op universitair sportcentrum De Bongerd in Wageningen werden tijdens het jaarlijkse  Sportcafé de Wageningse sportprijzen uitgereikt. Bij de mannen werd damtopper Jan Groendijk de grote winnaar. Wageningens sportvrouw van het jaar werd wielrenster Annemiek van Vleuten. Van Vleuten was zelf niet aanwezig. Zij keert donderdag terug uit  Australië. 'Haar' prijs werd in ontvangst genomen door bestuurslid van Toerclub Wageningen, Liesbeth van Agt. De prijs voor de beste Wageningse sportploeg was voor het eerste team van KV Wageningen.

 

Dick Martens

 

De organisatie was in handen van de Stichting Sponsoring & Fondswerving Wageningen (SFW). De prijzen werden onder andere uitgereikt door burgemeester Geert van Rumund, sportwethouder Han ter Maat en Henk Kuiper, voorzitter van de Wageningse Sportraad, die ook prijzen uitreikten aan de talenten van het jaar, Lindsey de Harde, zwemmend bij VZC in Veenendaal en Timo Zittersteijn, lid van zwemvereniging De Rijn uit Wageningen. Ook de D1 van KV Wageningen viel in de prijzen, evenals de voetbalsters van de Piekschool, die vanwege hun beste sportieve resultaat bij de basisscholen de medailles kregen omgehangen.

 

BEZINNING Henk Kuiper, de voorzitter van de Sportraad Wageningen opende de avond met een moment van bezinning, ter nagedachtenis aan Kees Meeuwsen die niet minder dan 274 marathons achter zijn naam heeft staan. Graag had hij op 27 december 2014 zijn 275e marathon gelopen, maar dat was hem niet meer gegeven. Bij de sporter in hart en nieren werd alvleesklier kanker geconstateerd en juist op de dag van de Wageningse huldigingen van vorig jaar overleed hij. En op 1 april 2015 overleed Rien den Hartog, de medeorganisator van de eerdere Sportcafés en oud voorzitter van WAVV. Beiden werden passend herdacht.

 

 

SPORTTALENTEN Vervolgens werd er door Kuiper teruggeblikt op de diverse sportgebeurtenissen in 'het Wageningse'. Prestaties die weer de nodige nominaties hadden opgeleverd, want dat er veel sporttalent in Wageningen 'huist' bleek vervolgens aan de keur aan sporters die voor het voetlicht traden en de huldigingen spontaan, soms verlegen, maar veelal met trots ondergingen. Oorkondes, bekers, medailles en bloemen en veel heel veel mooie woorden maakten de huldigingen meer dan compleet.

De eerste prijswinnaars waren de sporttalenten Lindsey de Harde en Timo Zittersteijn. Zij ontvingen de prijzen voor hun zwemprestaties. Al bleek vooral Zittersteijns ambities meer en meer richting het waterpolo gaan. ,,Ik hoop in het waterpolo ver te komen", legt de jongeling uit. Hij is zeker al op de goede weg, getuige zijn selectie in de Nationale jeugdploeg. ,,Ik speel op 2 januari 2016 een interland in Zeist tegen België." De Harde liet burgemeester van Rumund weten dat ze over tien jaar heel graag actief wil zijn op de Olympische Spelen. Daarna beklommen de jeugdteams van KV Wageningen, Scylla en SKV meisjes het podium. Zij waren genomineerd als meest succesvolle jeugdteams. De korfbaltalenten van KV Wageningen gingen uiteindelijk met de hoogste eer strijken. Ook op de Wageningse basisscholen 'barst' het van het talent. Het meisjesvoetbalteam van de Piekschool werd tweede van Nederland en qua sportiviteit kreeg het team zelfs de hoogste Nationale onderscheiding. De jeugdige dammers van de Johan Frisoschool werden Gelders kampioen en vijfde van Nederland. De hoogste Wageningse eer was na een spannende onthulling voor de voetbalsters.

 

 

BIJZONDERE SPORTPRESTATIES Traditioneel werden er ook bijzondere sportprestatie in de spotlights gezet. Het waren er drie en alle drie echt bijzonder. Robert Braam bracht het wereldrecord onderwaterfietsen op zijn naam, een groep trainers van atletiekvereniging Pallas '67 is gestart met het begeleiden van atleten met autisme en Patrick Jansen en Ton de Haan zorgden er mede voor, dat het Wild Dukes Bike Park voor mountainbikers werd gerealiseerd. Omdat de drie genomineerden wel erg divers waren en de beoordeling toch teveel leek op 'appels met peren vergelijken', beloonde de jury alle genomineerden met een mooie oorkonde.

 

 

PRESTIGIEUZE ONDERSCHEIDINGEN Vervolgens werden de meest prestigieuze onderscheidingen uitgereikt. Tot sportvrouw van het jaar werd topwielrenster Annemiek van Vleuten gekozen. Ondanks een vervelend ongeluk presteerde de wielrenster ook in 2015 weer goed en won ze onder andere een drietal prologen, waaronder die van de Ronde van Italië, werd ze derde op het Nederlands wegkampioenschap en in de tijdrit op de Europese Spelen en werd ze verdienstelijk tweede in de Waalse Pijl. De wielrenster, die vanaf volgend seizoen een nieuw Australisch avontuur in het topteam Orica-AIS, bleef Mireille Baart voor. Baart presteerde dit seizoen uitzonderlijk goed op de marathons van Enschede die ze winnend afsloot en in Amsterdam, waar ze tweede werd.

Bij de mannen ging de titel naar de 17-jarige dammer Jan Groenendijk, die onlangs vriend en vijand verbaasde door tweede te worden op het wereldkampioenschap in Emmen. De andere genomineerde was mountainbiker Patrick Jansen. Groenendijk behaalde in het toernooi zes winstpartijen en als tweede ook het recht om kampioen Alexander Georgiev in een tweekamp uit te dagen voor de wereldtitel. Groenendijk sprak de wens uit om die tweekamp in Wageningen te mogen spelen. ,,Maar nu gaat de focus weer op het presteren met mijn club WSDV en het behalen van mijn Vwo-diploma." De beste sportploeg van Wageningen werd het eerste team van KV Wageningen. Zij werden door de jury verkozen voor de dammers van WSDV en het 4x100 meter team van atletiekvereniging Tartlétos.