• Het eerste team van de Wageningse Golfclub, met midden-voor captain Annette de Boer.

    Dick Martens

Wageningse Golfclub boeit en bloeit

WAGENINGEN 'Golfen is een oude-mannensport waar je niet eens van gaat zweten'. Dat was het vooroordeel dat de Wageningse Annette de Boer had over de sport, die een collega van haar zo fanatiek beoefende. Maar om hem te plezieren liep ze op een goede dag toch eens een rondje mee en dat werd het begin van wat inmiddels een verslaving is.

Dick Martens

De Boer is inmiddels ruim 10 jaar lid van de Wageningse Golfclub en teamcaptain van het eerste competitieteam. Aan de vooravond van de beslissende fase van de competitie, doet ze in het clubhuis 'Hout' een boekje open over de club en de teamaspiraties.

SAMENWERKEN ,,De Wageningse Golfclub (opgericht in 1989) is lid van de Nederlandse Golf Federatie (NGF) en heeft de C-status", legt de Boer uit. ,,Dat houdt in dat het een kleine baan is met 9 holes en een lengte van 1386 meter. We hebben drie par vier en zes par drie holes. Maar het meest bijzondere is natuurlijk, dat wij hier op Sportpark De Zoom, de baan delen met de voetbalverenigingen SKV, WVV Wageningen en met Rugbyclub Wageningen en de softballers van de Matchmakers. Dat vergt de nodige coördinatie, je hebt wat beperkingen, maar het is eigenlijk gewoon leuk. Het is natuurlijk wel wat anders spelen, omdat we soms rugby- of voetbaldoelen voor onze neus hebben staan. Daar moet je dan maar mee dealen. Maar als je daar last van had, zeg ik altijd maar: 'dan had je maar beter moeten slaan'", lacht Annette de Boer.

COMPETITIEF Het merendeel van de ruim 400 leden is 'wat ouder'. ,,Ik ben onlangs vijftig geworden en behoor daarbij tot de jongsten. Het merendeel is dus al lang gepensioneerd. Velen zijn net als ik gegrepen door het spel en misschien wel net zo verslaafd geraakt. Voor mij is het het buiten zijn, maar ik ben ook heel competitief ingesteld. Je kan het altijd weer beter doen. Je slaat 100 slechte ballen, maar de 101e bal kan weer goed zijn. Voor mij is het de perfecte combinatie van presteren, buiten bezig zijn en je hoofd leeg maken. Ik ben als mediator altijd met mensen bezig en dan vind ik het ook heerlijk om met mijn oortjes in, muziek aan lekker op de driving range 120 ballen weg te slaan. Ik vind het voor mij een perfecte combinatie."

COMPETITIE Inmiddels zijn er bij de Wageningse twee competitieteams actief, waarvan De Boer teamcaptain is van het vlaggenschip van de vereniging. ,,We spelen momenteel in de eerste klasse en hebben de afgelopen jaren al wel promotiewedstrijden gespeeld, maar de stap naar de hoofdklasse hebben we helaas nog niet kunnen maken. Ook dit seizoen wordt het lastig. We spelen in een poule met maar vier clubs. Het zou leuker zijn als de poule wat groter was. Het is wel een landelijke competitie, waarbij we onder andere in Eindhoven, Hilversum en Den Haag spelen. Eenmaal ben je dan gastheer, zoals wij dat zaterdag waren. Je speelt dan zelf niet, maar zorgt voor je gasten. Dat het ze aan niets ontbreekt. Ook daarin willen wij de besten zijn."

Daarin slaagde 'de Wageningse' zeker. De gasten waren meer dan tevreden. ,,Dat is leuk om te horen. We gaan nu op 10 mei naar Den Haag om daar te proberen de kroon op ons seizoen te zetten."