• Nicole Voet werd Wagenings Sportvrouw van het Jaar.

  Dick Martens
 • Sportploeg van het jaar werd het eerste team van WAVV.

  Dick Martens
 • Biljarter Gert Jan Veldhuizen werd de titelhouder bij de mannensporters.

  Dick Martens
 • Annemiek van Vleuten werd Wagenings Prof-sporter van het Jaar. Haar 'brommerman' Berrie Ruijling nam de prijs in ontvangst.

  Dick Martens
 • Handbiker André Weijman kreeg veel waardering in de categorie 'Bijzondere prestaties'.

  Dick Martens
 • Het G-hockeyteam van WMHC verrichte in 2018 ook bijzondere prestaties.

  Dick Martens
 • Het meisjesteam (MO11) van SKV werd gehuldigd als 'Talentteam van het Jaar'.

  Dick Martens

Waardering, bloemen en bekers voor Wageningse sporthelden

WAGENINGEN De Wageningse sportprijzen zijn donderdagavond weer uitgedeeld. Dat gebeurde, zoals de laatste jaren gebruikelijk is, onder auspiciën van de Wageningse Sportraad en de Stichting Sponsoring en Fondswerving Wageningen (SFW). Zij hadden er onder andere voor gezorgd, dat Partycentrum De Patio feestelijk was aangekleed en de Wageningse sporters die waren genomineerd een passend eerbetoon kregen. Natuurlijk waren de prijswinnaars, zoals Wagenings sportvrouw van het Jaar, Nicole Voet, Sportman van het Jaar Gert-Jan Veldhuizen en WAVV, de sportploeg van het jaar, de hoofdpersonen, maar meer dan duidelijk werd, dat er veel sportieve Wageningse toppers zijn.

Dick Martens

Henk Kuiper, lid van de Sportraad opende de feestelijke bijeenkomst met het bedanken van Bert van de Weerd, die met zijn medewerkers van de SFW weer voor de organisatie had zorg gedragen. Vervolgens kwam hij nog even terug op het feit, dat een van de grootste ambassadrices van de stad Wageningen, Annemiek van Vleuten, dinsdag op het Wielergala een koninklijke onderscheiding had gekregen. ,,Geheel verdiend. Zij is niet alleen een voorbeeld voor sporters, maar eigenlijk voor iedereen. Wat een doorzettingsvermogen heeft zij getoond. Maar ook uitstraling als het even tegen zit." Ook was Kuiper blij met de realisering van het nieuwe sportcomplex 'Het Binnenveld', waar KV Wageningen haar domicilie heeft, maar ook was hij trots op de organisatie van het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap 2018, dat op en rondom Sportcentrum De Bongerd plaatsvond.

BIJZONDERE SPORTPRESTATIES Vervolgens werd het tijd voor de huldigingen. Kuiper gaf de microfoon over aan 'spreekstalmeester' Arnold Winkel, die direct de talenteams van SKV MO11 en WAVV JO13 om zich heen verzamelde. Bij beide teams was het 'plezier en lekker voetballen'', de basis van hun kampioenschappen. De prijs van 'Talentteam van Jaar', mocht vervolgens uit handen van wethouder Dennis Gudden, die burgemeester Geert van Rumund waarnam, 'gevierd' worden door het meisjesteam van SKV. Daarna werd een drietal bijzondere sportprestaties nader belicht. Zo ontvingen achtereenvolgens het G-hockeyteam van WMHC, die volgens enige enthousiaste spelers 'Echt de besten' waren, alpinist Danny Schoch, die de hoogste berg in Pakistan beklom en daarmee zelf schitterde op de Pakistaanse televisie en handbiker André Weijman, die na een zwaar motorongeluk te hebben gehad, had aangetoond na die tegenslag toch weer een prachtige prestatie had geleverd, door in Oostenrijk een handbike-race van ruim 20 kilometer te hebben afgelegd naar de Kaunertaler gletsjer.

NEDERLANDSE RECORDS De keuze voor Sportvrouw van het Jaar was er een tussen vinzwemster en triathlete Nicole Voet en Renee Cardinaals, die haar sportieve ambities invult met sky- en trailrunning. De keuze was uiteindelijk gevallen op Voet, die als vinzwemster maar liefst negen van de dertien Nationale records in haar bezit heeft en ook nog eens een drietal triathlon op haar naam schreef en tweemaal als tweede eindigde. ,,Voor komend jaar wil ik ook nog de andere vinzwem-records in mijn bezit krijgen, maar ook wil ik pieken bij een bijzondere triathlon in Zeeland', aldus Voet nadat ze de prijzen in ontvangst had genomen. Bij de mannen was alleen biljarter Gert Jan Veldhuizen genomineerd, dus werd hij logischerwijs ook Wagenings Sportman van het Jaar. Hij werd derde op het Nederlands kampioenschap in de spelsoort 'ankerkader 47 1'. ,,Hoewel ik wel kansen had op de titel, ben ik uiterst tevreden met mijn derde plaats", liet hij 'de zaal' weten.

BROMMERMAN Profsporters zijn er in Wageningen ook. En daarvoor had de organisatie een aparte categorie gecreëerd. Er waren drie genomineerden en alle drie beoefenen zij de wielersport: Jan Willem van Schip, Taco van der Hoorn en uiteraard Annemiek van Vleuten. Verrassend was het niet dat de prijs naar van Vleuten ging. Hoewel ze momenteel revalideert van een nare blessure opgelopen tijdens het wereldkampioenschap in Innsbruck, kon ze wegens familieverplichtingen, echter niet zelf aanwezig zijn. Maar bij haar 'brommerman' Berrie Ruijling was de prijs in goede handen. Hij heeft ook in dit jaar weer een bijdrage geleverd aan het succes van de Wageningse wielertopper, door met zijn brommer-scooter bij een aantal trainingsritten de wereldkampioene te 'gangmaken'. ,,Ik hoop, dat ik haar ook komend jaar weer een aantal keren kan en mag helpen", aldus Ruijling.

MISVERSTAND De laatste prijs was voor de Sportploeg van het Jaar. Die 'strijd' ging tussen de voetballers van WAVV, die afgelopen seizoen via de nacompetitie promoveerde naar de eerste Klasse en de dammers van WSDV, die onder andere de Gelderse beker wonnen. De envelop werd geopend en de dammers leken de voetballers toch te hebben verslagen. Maar kort nadat Fred Ivens, die de damploeg vertegenwoordigde, omdat de rest van het team wedstrijdverplichtingen had, de prijs in ontvangst had genomen, bleek er 'een kleine vergissing' was gemaakt. De voetballers diende de prijs te krijgen. Het pijnlijke misverstand werd bewonderenswaardig sportief, door Ivens, opgevat. Zo kwam er weliswaar een merkwaardig einde aan de feestelijke bijeenkomst, maar werd wel weer het bewijs geleverd, dat Wageningen veel sporttalent herbergt.