• RVW-voorzitter Dick van Deest heft op de Nieuwjaarsreceptie van 'zijn' club het glas op een mooie RVW-toekomst.

  Fred Hendriks
 • De komst van het kunstgras op Sportpark Wilhelmina werd op de RVW-Nieuwjaarsreceptie 'gevierd' met de direct betrokkenen (vlnr):Renkums wethouder van Sport Marinka Mulder, Richard Veldt (RVW), Peter Oomens (MFC Doelum), Paul Leertouwer (CHRC) en Rik Kerkhof (Redichem).

  Fred Hendriks
 • Duno-voorzitter Richard Vacquier Droop tijdens zijn nieuwjaarstoespraak, die 'recht uit zijn hart' kwam.

  Dick Martens
 • Duno-voorzitter Richard Vacquier Droop boeide 'de zaal' met zijn fraaie speech.

  Dick Martens

'Voetbalvoorzitters' blikken terug, maar vooral hoopvol vooruit

HEELSUM Het nieuwe jaar 2019 heeft inmiddels alweer enkele dagen zijn intree gedaan, het vuurwerk is op en de oliebollen bijna verteerd. Dan wordt het, even traditioneel, weer tijd voor het vervolg van het 'sportieve vuurwerk': de tweede seizoenshelft van bijvoorbeeld de voetbalcompetities. De start daarvan vindt nog niet plaats op het trainings- of speelveld, maar vooral in de diverse kantines, daar waar 'de voetbalvoorzitters' terugblikken, huldigen, mooie woorden spreken, verwachtingen worden gewekt en veelal hoopvol vooruit geblikt wordt. Dat leerde het 'rondje langs de diverse nieuwjaarsrecepties. Onderstaand de impressies van die bij RVW, Duno en OVC '85.

Dick Martens

RVW Op vrijdagavond had RVW de primeur om als eerste de leden te verzamelen in het fraai versierde clubhuis op Sportpark Wilhelmina. Voorzitter Dick van Deest, die ondanks zijn voornemen de voorzittershamer na een ambtstermijn van vier jaar, de hamer over te gaan geven, toch weer een jaartje had 'bijgetekend', zag tot zijn genoegen dat de opkomst prima was. De preses opende zijn speech met een respectvol moment van stilte, ter nagedachtenis aan de op 28 januari 2018, op 90-jarige leeftijd overleden oud-voorzitter Jan Mulder. Vervolgens hield van Deest de sportieve prestaties van de RVW-selecties tegen het licht. ,,Ons eerste elftal presteerde prima en ons twee team werd kampioen." Maar ook zag hij weer jeugd terugkeren in het blauw en wit, een mooie groep vrijwilligers, een positieve bankrekening, dat er nog altijd dames voetbal (en dat al sinds 1972) was en is hij tevreden over hoofdtrainer Peter van den Borden, die ook weer bijtekende en met zijn selectie weer meedoet om de prijzen."

KUNSTGRAS Maar ook in een tijd waar 'samenwerken' een thema is en voor velen een motto, gloorde er in Heelsum licht aan de horizon, want op Sportpark Wilhelmina is inmiddels een start gemaakt met de aanleg van het door alle drie de bespelers van het sportpark, RVW, Redichem en CHRC, zo gewilde kunstgrasveld. Om dat nog eens extra te belichten had hij de direct betrokkenen voor de receptie uitgenodigd. En zo traden Marinka Mulder (Renkums wethouder met onder andere sport in haar portefeuille), Peter Oomens (Beheerstichting Multifunctioneel Centrum Renkum -MFC Doelum-), Richard Veldt (RVW), Paul Leertouwer (CHRC) en Rik Kerkhof (Redichem), nog even voor het voetlicht. ,,Hier zijn wij met zijn allen natuurlijk erg blij mee. In de toekomst zal er nog meer samengewerkt moeten worden, omdat het voor elke club steeds moeilijker wordt om het hoofd boven water te houden." Ook werd er nog gehuldigd: Bert Stoffers (25 jaar lid), Henk Robbers (40 jaar lid) en Harry Bos (50 jaar lid) en werden er diverse vrijwilligers nog eens extra in het zonnetje gezet en waren er bloemen voor Yvonne van den Borden, de echtgenote van trainer Peter en Thea van Deest, de vrouw van de voorzitter, omdat zij 'hun mannen' opnieuw een jaar lang veelvuldig zullen moeten gaan missen, omdat zij dan in en om 'hun tweede huis' actief zullen zijn.

DUNO Op zaterdag volgden de meeste clubs uit de gemeente Renkum het RVW-voorbeeld. Zo sprak in Doorwerth DUNO-voorzitter Richard Vacquier Droop leden en belangstellenden op zijn zo kenmerkende, ongedwongen wijze, dus recht uit zijn hart toe. ,,Time flies when you having fun", opende hij zijn speech. ,,En 'fun' hebben we de laatste jaren zeker. Nog nooit in ons 70-jarig bestaan speelden we met ons eerste team op zo'n hoog niveau: de Hoofdklasse. Doorwerth is door onze club landelijk op de kaart gezet. Van Urk tot Buitenpost en van Assen tot Nijkerk, iedereen kent inmiddels ons kleine dorpje Doorwerth." Tevreden was Droop dan ook over de eerste seizoenshelft, ondanks dat langdurige blessures een negatieve uitwerking op de resultaten had. ,,Maar daarbij was het super, dat enkele spelers uit lagere teams bereid waren om op de bank plaats te nemen."

GEMEENTE Toch kraakte de voorzitter ook nog wat 'kritische noten'. Zo moest het tweede team worden teruggetrokken door zoals Droop het formuleerde 'een gebrek aan inzet bij bepaalde spelers'. Mede daardoor kreeg de club ruim € 1.000,00 boete voor het een aantal keren niet komen opdagen bij wedstrijden. ,,Het was een aanzienlijke aanslag op de clubkas." Maar ook de houding van de gemeente Renkum richting Duno deed Droops wenkbrauwen fronsen. ,,Wethouder Mulder (die overigens zelf aanwezig was in Doorwerth) belde mij met de mededeling, dat er voor onze club geen gelden beschikbaar waren, omdat de prioriteiten voor de subsidiegelden in Heelsum en Oosterbeek lagen. Ik voel ons dan niet serieus genomen en geeft het gevoel dat wij er als Doorwerth zijnde maar een beetje bij hangen. De hoofdprijs voor het opknappen van onze accommodatie vroegen win echt niet. Met wat isolatie, dubbele ramen en kozijnen waren wij al blij en ziet het er hier allemaal toch weer wat beter uit. Wij moten dan zoeken naar andere middelen en dat zal niet meevallen." Droop eindigde zijn betoog wel degelijk positief. ,,Inmiddels zijn wij met onze 5 senioren en 7 jeugdelftallen de op twee na grootste club in de gemeente en op weg om van Duno een grote club te maken. Met dank aan onze leden, vrijwilligers en ouders."

OVC '85 Ook in Oosterbeek werd er teruggeblikt en vooruit gekeken. Daar deed voorzitter Daniël Corbeek dat. ,, Sportief hebben we het in 2018 op vele fronten goed gedaan. Veel teams presteerden goed waarbij natuurlijk het kampioenschap van het eerste elftal het meest in het oog sprong. Een fantastisch feest voor het team, de begeleiding en de supporters en de kroon op het werk van de vertrekkend trainer Wim Kamphuis. In de derde klasse presteert het team inmiddels ook weer goed." Ook tevredenheid was er over het feit, dat er bij OVC '85 maar liefst 45 teams actief zijn. ,, Voor de toekomst van het voetbal op de Bilderberg is dat een zeer positief beeld, met name ook door de vele vrijwilligers die zich wekelijks bezig houden met de begeleiding, coaching en training."

TOEKOMSTPLANNEN Ook in Oosterbeek zijn er uiteraard toekomstplannen. ,, Voor de toekomst van het voetbal op de Bilderberg is dat een zeer positief beeld, met name ook door de vele vrijwilligers die zich wekelijks bezig houden met de begeleiding, coaching en training." Voor Corbeek is ook betrokkenheid een item. ,,Die moeten we houden. Het plan voor de komende jaren is de laatste weken ook besproken, waarbij met name ingestoken wordt op het verkleinen van de kloof tussen jeugd en senioren en het binnen afzienbare tijd vanuit de eigen geledingen versterken van ons eerste en het verkrijgen van een seniorenlijn van minimaal drie teams op zaterdag, waarvan twee prestatief. Dat betekent ook dat we het niveau van de jeugd verder willen verhogen, echter zonder dat ten koste te laten gaan van het spelplezier van onze spelers. Met plezier in het spel en echte aandacht en goede begeleiding komt het niveau vanzelf."

LEDEN VAN VERDIENSTE Maar de klus in Oosterbeek is dan ook zeker nog niet geklaard. Er wordt momenteel in en rond het clubhuis hard gewerkt.  ,,Met de verbouwing van de kleedkamers en het feit dat sport niet echt op de agenda van de gemeente staat, ligt er een uitdaging om ons sportterrein, onze materialen, onze kleedkamers en kantine gezamenlijk spik en span te houden. Daarmee kom ik eigenlijk op het belangrijkste onderwerp van mijn toespraak. ,,DE kantine en met name het beheer daarvan. Die was jarenlang in handen van Hans en Greet. Zij gaan die taak nu overdragen. Wij als vereniging zijn hen dan ook meer dan dankbaar. Wij als bestuur vinden dan ook dat jullie beiden benoemd moeten worden als lid van verdienste van OVC'85." Vervolgens werd gezamenlijk het glas geheven op een mooi OVC'85 jaar.

De impressies van de nieuwjaarsrecepties van Redichem en CHRC volgen later.