• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Vitesse in de geest van Curovic naar koppositie eredivisie

ARNHEM Heel Vitesse minnend Arnhem en verre omstreken werden eerder deze week opgeschrikt door het plotselinge overlijden van 'hun' cultheld Dejan Curovic , die op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie was overleden. Direct kwamen fans en de Vitesseleiding in actie om hun 'DJ-Superstar', de door de aanvaller zelfbenoemde geuzennaam, passend te herdenken. Daarin slaagden alle betrokkenen met glans. De hele week kon er een condoleanceboek- en spandoek worden getekend, wat ook door vele fans werd gedaan. Familieleden en oud-teamgenoten werden uitgenodigd en waren ook aanwezig. Zoals het hoort bij het eren van helden uit het verleden werd er voor aanvang van het duel met PEC Zwolle, een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de Serviër, en hing er een prachtig spandoek: 'You're a superstar in heaven'. DE avond kreeg, in de geest van Curovic, nog extra glans door de 3-0 overwinning, die Vitesse zelfs de koppositie in de eredivisie opleverde.

Dick Martens

INDRUKWEKKEND Voor de beide ploegen het veld betraden was er op de grote schermen ook nog volop aandacht voor Curovic en spraken oud-teamgenoten Marc van Hintum en Edward Sturing liefdevol en vol bewondering over de zo geliefde aanvaller. Vervolgens leken de 22 acteurs nog dusdanig onder de indruk te zijn van het indrukwekkende eerbetoon, dat zij er niet in slaagden om het publiek te vermaken op goed voetbal. Het enige hoogtepunt kwam weer van de fans, die in de 14e minuut, verwijzend naar het rugnummer, klapten voor DJ Superstar. Noemenswaardig was nog een fraaie inzet van Bryan Linssen en een geblokt schot van PEC-aanvaller Lennart Thy, maar beide doelpogingen strandden in schoonheid. Vlak voor het rustsignaal moest Matus Bero zich noodgedwongen laten vervangen met een hoofdblessure. Hierdoor kwam Thulani Serero, die door trainer Leonid Slutskiy naar de bank was verwezen, alsnog binnen de lijnen.

VAR-MOMENT PEC-trainer John Stegeman had in de rust aanmerkelijk langer werk om zijn ploeg te overtuigen, dat wilde er nog enig resultaat gehaald worden en er van de hatelijke nul afgekomen zou worden, er uit een ander vaatje diende te worden getapt. Minutenlang stond de Vitesse-elf al op het veld voor de Zwolse spelers ook daadwerkelijk aantraden voor het tweede bedrijf. Het kortere praatje van Slutskiy had klaarblijkelijk wat meer indruk gemaakt. Al snel werden de aanvallende intenties van de thuisclub duidelijk, even snel lag de bal vervolgens ook op de strafschopstip. Aanvoerder Linssen kopte de bal tegen de handen van PEC-aanvoerder Etiënne Reijnen en scheidsrechter Rob Dieperink wees gedecideerd naar 'de stip'. Er speelde zich daarna een bijzondere situatie af. Eerst miste Matavz de penalty en schoot Linssen de rebound binnen, maar de VAR zag dat de Vitesse-aanvoerder te vroeg was ingelopen. Maar omdat ook spelers van PEC-Zwolle dat deden, diende de strafschop te worden overgenomen. Opvallend was dat scheidsrechter Dieperink nog een gele kaart uitdeelde aan Linssen voor het te vroeg inlopen, terwijl PEC-aanvoerder Reijnen verschoond bleef van dezelfde straf. Een fout, zo gaf de scheidsrechter na afloop toe. ,,Die gele kaart is te zwaar gestraft. Ik had daar geen geel moeten geven.'' Matavz trok zich van al die commotie niets aan en was nu wel trefzeker: 1-0.

KOPPOSITIE In de 62ste minuut verdubbelde Vjatsjeslav Karavajev de marge met een hard schot in de korte hoek. PEC deelde nog wel wat speldenprikjes uit, maar echt gevaarlijk werd het niet. Verder dan een schot van Pelle Clement, gekeerd door Remko Pasveer, kwamen de gasten niet. Het slotakkoord was vervolgens voor aanvoerder Linssen, die na een fraaie combinatie met 'de hakkende' Matavz, tien minuten voor tijd de 3-0 eindstand op het scorebord bracht. Door de zege veroverde Vitesse de koppositie, terwijl PEC als nieuwe hekkensluiter huiswaarts keerde.

GOED BEGONNEN Het humeur van Vitesse-trainer Slutskiy was na afloop beter dan zijn hevig balende collega Stegeman: ,,De grootste overwinning was vandaag dat we na rust, na die slechte eerste helft, een goede reactie lieten zien. Vorig seizoen bleven we vaak een hele wedstrijd slecht spelen als we slecht begonnen Nu draaiden we het echt om. In de tweede helft hebben we gedomineerd, voor rust was het niet best. We zijn met zeven punten uit drie duels goed begonnen, maar dat zegt nog niks.