• Dick Martens

'Vlaggen is voor mij ontspanning'

HEELSUM Als je als klein jongetje je eerste stappen op een voetbalveld zet, heb je vaak maar één droom: heel veel doelpunten maken. In die tijd heb je nog geen oog voor de man die vaak 'hinderlijk' in de weg loopt en soms affluit als jij een geweldige actie in je gedachten hebt. Pas veel later besef je dat die man, de scheidsrechter, bij het voetbal hoort, evenals vanaf je juniorentijd: een grensrechter. Toch heb je ook al snel in de gaten dat het de meest ondankbare functies in de voetballerij zijn. Gelukkig zijn er mannen en vrouwen die met veel plezier binnen en buiten de lijnen zorgen dat een wedstrijd in goede banen geleid kan worden. Eén van hen is Heelsumer Jan Koenderink, die wekelijks als assistent-scheidsrechter op hoog niveau 'de vlag' hanteert.

Dick Martens

Koenderink (56), geboren Wageninger, groeide ook op met voetbal, maar deed er daarnaast 'gewoon' nog een sport naast, namelijk volleyballen. Beide sporten bedreef hij met veel enthousiasme en behoorlijk succesvol. ,,Ik ben bij FC Wageningen in de C-jeugd begonnen en toen we naar Renkum verhuisden ben ik bij Redichem gaan voetballen. Daar kwam ik op mijn 16e al in het eerste. Helaas moest ik door een gecompliceerde neusbreuk te snel met voetballen stoppen. Ik mocht destijds van de chirurg geen contactsport meer bedrijven. Ik ben wel verder gegaan met volleyballen. Dat mocht wel. Ik heb gespeeld bij Reehorst in Ede en De Volleytreffers. Dat werd later NUOVO, waarmee ik ook nog kampioen ben geworden."

Inmiddels was het gezin Koenderink, naast dochter Lisanne, ook tweeling Marke en Niels rijker geworden. De tweeling ging al snel 'op voetbal' en pa ging uiteraard mee.

Van het één kwam het ander. Vader Jan werd trainer, leider, floot eens een wedstrijdje. Dat vond hij zo leuk dat hij de BOS (Basis Opleiding Scheidsrechters) volgen. Steeds vaker stond Koenderink vervolgens op het KNVB-wedstrijdformulier als scheidsrechter. ,,Zo ben ik er ingerold. Al snel promoveerde ik naar Groep 2 en floot ik wedstrijden van de A-jeugd op divisie-niveau. En een jaar of drie geleden kreeg ik van de KNVB een mailing met het verzoek om de opleiding voor assistent-scheidsrechter te gaan doen. Dat leek mij wel wat. En ik moet zeggen, het is echt fantastisch. Natuurlijk wil je op een zo hoog mogelijk niveau vlaggen en dat is mij ook redelijk gelukt, maar bovenal is het een ontspanning, naast mijn drukke baan als logistiek-transportplanner."

 

COMPLIMENTEN Het bewijs, dat het vooral ontspanning, maar dan zeker ontspanning op niveau is, wordt direct geleverd, bij het aanschouwen van het arbitrale kwartet rondom en tijdens het Ere-divisieduel tussen de vrouwenteams van PSV en PEC Zwolle. ,,Dit zijn mooie wedstrijden, maar ik moet zeggen dat ik toch al een aantal mooie duels heb gevlagd. Zoals bijvoorbeeld de 'Onder-19 van Vitesse, PSV en Feyenoord en veel Topklasse-duels. Ik reis in het weekend het hele land door. Maar het is het zeker waard. Gelukkig staat 'het thuisfront' er ook helemaal achter. Dat moet ook wel, anders is het niet te doen."

En dat het 'een serieus vak' is wordt al snel duidelijk. Het kwartet, scheidsrechter Richard Kroesen, tweede assistent Johan Dijkman en vierde official Remon Tulen, verzamelt zich op het parkeerterrein van Sportpark De Hertgang in Eindhoven, om vervolgens door een PSV-official te worden begeleid naar hun kleedkamer. Na de warming-up neemt het kwartet nog even wat afspraken door. Het duel (6-0 winst voor PSV) verloopt vervolgens probleemloos. Het kwartet krijgt de complimenten van speelsters en beide trainers en gaat na een 'hapje en een drankje' voldaan richting de kerstdagen. ,,Dit zijn de mooie wedstrijden. Hier haal ik nog steeds veel voldoening uit en wil daar dan nog wel even mee doorgaan."