• Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens

Vitesse vol passie en vuur naar halve finale 

ARNHEM 'Geen woorden maar daden'. Dat is het gevleugelde credo van Feyenoord. Maar de Rotterdammers ontbeerde dat nu juist in de bekerthriller tegen Vitesse. In een met 15.673 toeschouwers goed gevuld GelreDome, toonden de volgelingen van trainer Henk Fräser, passie en strijd in combinatie met bij vlagen goed voetbal. Dat waren genoeg ingrediënten om ten koste van de huidige koploper in de eredivisie de halve finale van de bekercompetitie te bereiken. Na een 0-0 ruststand van 0-0, beslisten aanvoerder Guram Kashia en Adnane Tighadouini na rust met hun treffers het duel. In de halve finale wacht een volgende 'Rotterdamse' opponent Sparta.  Op het Kasteel kan Vitesse dan de stap zetten richting de bekerfinale, in de Rotterdamse Kuip, op 30 april.

 

Dick Martens

 

Beide ploegen begonnen 'aftastend', maar werd het toch al snel duidelijk dat Vitesse fanatieker op weg ging naar het bereiken van de halve finale in de strijd om de KNVB-beker. Gesteund door het thuispubliek had de ploeg van trainer Henk Fraser weliswaar veelvuldig de bal, maar tot echte kansen kwam het nog niet. Het was zelfs Feyenoord dat de eerste kans kreeg, maar spits Nicolai Jörgensen trof uit een moeilijke hoek het zijnet. Even later viel ook de eerste Vitesse-kans te noteren. Het was centrale verdediger Maikel van der Werff die doelman Brad Jones op zijn weg vond.

 

 

BRILSTAND Na een kwartier luwde het Arnhems offensief en trokken de Rotterdammers de wedstrijd meer en meer naar zich toe en het was aan doelman Eloy Room te danken dat 'de brilstand' nog op het scorebord bleef. Hij ranselde een vrije trap van Steven Berghuis uit de kruising en hield even later ook Jörgensen van scoren af. Beide ploegen gingen weliswaar op jacht om de score te openen, maar deden dat in een veel te laag tempo. Een poging van Feyenoord middenvelder Jens Toornstra eindigde in de Vitesse muur en Vitesse verdediger Kelvin Leerdam zag zijn kopbal over het Rotterdamse doel vliegen.

 

 

REVANCHE In de rust had Fräser een wissel doorgevoerd. De opnieuw op het middenvelder acterende jonge middenvelder Julian Calor was vervangen door Nathan. Opnieuw gingen beide ploegen fanatiek op jacht naar de winst. Die dadendrang leidde In de 55ste minuut tot de openingstreffer. Het was captain Kashia die uit een corner volkomen vrijstaand hoog boven de Rotterdamse verdediging torende en binnenkopte:1-0. Het was voor Kashia zijn eerste doelpunt voor Vitesse dit seizoen en de beloning voor zijn goede spel. En ook wel een revanche richting zijn trainer, die hem vorige week tergde door hem in de rust van het duel tegen FC Groningen te wisselen. Drie minuten later kreeg Feyenoord een grote kans via Tapia. Maar opnieuw reageerde Vitesse-doelman Room attent. Vitesse berustte echter niet en bleef druk zetten op de Rotterdamse defensie en was het Tighadouini die, na ruim een uur spelen, de score na een scrimmage verdubbelde (2-0). De snelle aanvaller zag vervolgens een inzet op het aluminium belanden.

 

 

DUBBELE WISSEL Feyenoord-trainer van Bronckhorst probeerde met een dubbele wissel, met Dirk Kuyt die verrassend op de bank plaats had moeten nemen en Bilal Basacikoglu, het tij nog te keren. Maar de Arnhemse defensie bleef hermetisch gesloten. Nadat Lewis Baker in de absolute slotfase zijn vrije trap nog op de paal uiteen zag spatten, vond scheidsrechter Danny Makkelie het genoeg en kon het Arnhemse feestje beginnen.

 

 

EMOTIONEEL Met name aanvoerder Kashia liet zijn emoties de vrije loop. ,,Ik kan de beker al ruiken. Ik ben 29 jaar, speel al zes jaar bij Vitesse en dit zou weleens mijn laatste kans op een prijs met de club kunnen zijn. Het maakt mij emotioneel. We kunnen iets winnen en geschiedenis schrijven met de club. Deze kans krijg ik niet nog een keer, dus ik ga er vol voor. We hoeven nog maar twee wedstrijden te winnen." Niet alleen Kashia voelde gedurende de week de druk op de ploeg toenemen. Een druk die werd opgelegd door de eigen supporters, maar ook door de media. ,,We waren dan ook extra gespannen. We voelden druk, want de fans waren dit seizoen niet altijd blij met ons en wij natuurlijk zelf ook niet. Deze zege is dan ook geweldig voor de club."

 

Maar ook dik verdiend vond Kashia. ,,We waren absoluut de betere ploeg. Ik ben zo blij met de manier waarop we hebben gewonnen. We gaven Feyenoord geen kans. We dachten niet aan een verlenging of strafschoppen. Dit was voor ons de gewoon de wedstrijd van het jaar. Voorafgaand aan de wedstrijd voelde ik aan de sfeer in de kleedkamer al dat het weleens een mooie avond kon gaan worden. Na de eerste helft was ik ervan overtuigd dat we zouden winnen en dat probeerde ik ook over te brengen op de ploeg." De Georgiër won in zijn vaderland al diverse prijzen, waaronder met Dinamo Tiblisi de beker en de Supercup. ,,Ik was daar een beetje de Messi van Georgië". Lachte Kashia zijn tanden bloot. ,,Ik heb dus wat ervaring met het winnen van prijzen, al was het wel op een ander niveau. Maar de druk blijft hetzelfde. We gingen tegen Feyenoord echt voor elkaar door het vuur. Iedereen hielp elkaar in het veld."

 

 

GENIETEN Op de vraag of hij na de winst een lekker drankje ging drinken, was de aanvoerder alweer snel 'in de realiteit terug'. ,,Nee, niet echt. Aanstaande zondag wacht AZ alweer. En een plek in de play-offs is natuurlijk ook een doelstelling, nee eigenlijk gewoon een must voor de ploeg. Maar even genieten van deze mooie overwinning gaan we natuurlijk wel even doen. Je hoort het, daar zijn ze in de kleedkamer al mee bezig."