• Dick Martens/BDU
  • d
  • Dick Martens/BDU
  • Dick Martens/BDU
  • Dick Martens/BDU
  • Dick Martens/BDU
  • Dick Martens/BDU
  • Dick Martens/BDU
  • Dick Martens/BDU

Vitesse niet langs Utrecht. In play offs wacht nu PEC Zwolle

ARNHEM Vitesse is er in een met 18.696 toeschouwers gevuld GelreDome niet in geslaagd om het bezoekende FC Utrecht te verslaan. Dat zag er in de beginfase allerminst naar uit. De Arnhemmers namen door twee treffers van clubtopscorer Bertrand Traoré een 2-0 voorsprong en lekken op weg naar een rimpelloze zege. Maar de ploeg van trainer Robby Alflen dacht daar 'wat' anders over. Nog voor rust egaliseerden Yassin Ayoub en Bart Ramselaar de score. In de slotfase van het duel kwamen de gasten zelfs op een 2-3 voorsprong door een doelpunt van Danny Verbeek en leek Vitesse een nederlaag tegemoet te gaan. Maar in de extra tijd was het Zakaria Labyad die beide ploegen weer naast elkaar bracht en daarmee de eindstand op 3-3 bepaalde.

 

 

Dick Martens

 

 

Door dit resultaat eindigden de Arnhemmers uiteindelijk op de 5e plaats en gaan in een tweeluik met PEC Zwolle de strijd aan om zich te kwalificeren voor Europees voetbal.

 

INITIATIEF WEGGEGEVEN Vitesse maakte in de beginfase duidelijk het belang van het duel om plaats drie te beseffen en zetten direct druk op het doel van FC Utrecht. Natuurlijk moesten dan ook AZ en Feyenoord punten laten liggen, maar zoals trainer Peter Bosz vrijdag in 'het persuurtje' al aanhaalde, moest er in ieder geval zelf gewonnen worden. Maar hoewel de eerste kans voor Utrecht spits Sebastien Haller was, was het vervolgens Vitesse topscorer Traoré die met zijn twee prima doelpunten GelreDome in extase bracht en leek een grote overwinning zich aan te dienen. Maar dat liep toch 'even' wat anders. Meer en meer namen de bezoekers het initiatief en de thuisclub 'stond erbij en keek ernaar' zag tot overmaat van ramp Utrecht nog voor rust langszij komen.

 

 

DUBBELE WISSEL ,,Je neemt door Bertrand een mooie 2-0 voorsprong", aldus trainer Bosz. ,,Maar je geeft die voorsprong dan op een zo knullige manier weer weg. Dat mag een goede ploeg natuurlijk nooit overkomen. Dat overkwam ons dus wel en dat hebben we eigenlijk ook niet meer weten om te zetten." Bosz probeerde door een dubbele wissel na rust het tij nog ten goede te kunnen keren. Hij verving de backs Kevin Diks en Rochdi Achenteh voor Arnold Kruiswijk en Marvelous Nakamba en ging daarmee over tot een meer aanvallende tactiek. ,,Na de wissels vond ik wel dat wij meer grip kregen. Kregen het heft in handen, maar het leidde ook weer niet tot echt grote kansen. Mede omdat we vandaag niet die goede ploeg waren, die wij bijvoorbeeld tegen Feyenoord wel waren.

 

 

GEEN VOORKEUR FC Utrecht leek in de slotfase de zege nog te pakken, maar een doelpunt van Labyad in extremis zorgde ervoor, dat er niet verloren werd (3-3). Door dit gelijke spel en de winst van AZ dient Vitesse Europees voetbal af te dwingen via de play offs, waar PEC Zwolle de eerste opponent gaat worden. Donderdagavond (20.45 uur) spelen de Arnhemmers en op eerste Pinksterdag volgt om 12.30 uur in GelreDome de return. De winnaar zal in een tweeluik tegen de winnaar uit de ontmoetingen tussen Heerenveen en Feyenoord gaan uitmaken wie zich komend seizoen mag uitkomen in de voorronde van de Europa League.

 

Een voorkeur voor een 'play off tegenstander' had Bos niet. ,,Need at maakt ons niets uit. Wij willen die play offs winnen en dat moet dan in eerste instantie tegen PEC gebeuren. Daar gaan we ons komende week op voorbereiden."